Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect inedit pentru protejarea zonelor umede

Inquam Photos - Octav Ganea
Inquam parlament vot

Senatorul independent Ion Ganea a depus la Senat, un proiect de lege pentru înființarea Comitetului Național Ramsar, organism responsabil de elaborarea și implementarea strategiei privind gestionarea zonelor umede din România, potrivit Mediafax.

Citește și: Meteorologii au emis prognoza - Cum va fi vremea de Paști

Propunerea legislativă urmărește completarea OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011.

Potrivit inițiativei lui Ion Ganea, Comitetul Național Ramsar „stabilește modalitățile de supraveghere a modului de respectare a aprevedrilor Legii nr 5/1991 pentru aderarea României la Convenția asupra zonelor umede de importanță internațională în special ca habitat al păsărilor acvatice (Ramsar, 1971)”.

Comitetul Național Ramsar ar urma să-și desfășoare activitatea pe lângă Ministerul Mediului și să coopereze cu Ministerul Apelor și Pădurilor și cu celelalte instituții publice.

Proiectul legislativ mai prevede că în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare, Guvernul "va aproba obiectivele perioadei următoare, regulamentul de funcționare precum și structura insituțională ale Comitetului Național Ramsar".

Comitetul Național Ramsar este un organism național interministerial cu rolul "de a crește eficiența acțiunilor de inventariere a zonelor umede de importanță internațională, de desemnare a acestora prin acte normative adecvate precum și de asigurarea unui regim de conservare și administrare în conformitate cu prevederile normelor internaționale în domeniu", arată expunerea de motive.

"În 1971, mai multe state au semnat Convenția asupra Zonelor Umede de Importanță Internațională (Convenția Ramsar), cu scopul de a recunoaște la nivel mondial importanța și valoarea zonelor umede. Aceste zone sunt stabilite pe baza rolului lor din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic și ținând seama de importanța lor pentru păsările acvatice în toate anotimpurile anului. Zonele umede au fost definite ca fiind întinderile de bălți, mlaștini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime la reflux nu depășește șase metri. România a aderat în 1991 la Convenția asupra zonelor umede de importanță internațională, aprobată prin Legea nr. 5/1991 pentru ratificarea Convenției asupra zonelor umede de importanță internațională (denumire și situri Ramsar), cu o suprafață totală de 1.158.448 hectare.

Convenția se înscrie printre primele mari convenții referitoare la conservarea patrimoniului natural și stabilește pentru statele părți, în primul rând, cerința de a elabora și aplica planurile de amenajare, astfel încât să se favorizeze conservarea acestor zone prin crearea de rezervații și utilizarea rațională a rezervelor lor. Desemnarea unei zone umede ca sit Ramsar este o recunoaștere a importanței și a gestionării adecvate a acelei zone pe plan mondial.

O cale importantă în realizarea acestui deziderat o constituie și organizarea comitetelot naționale Ramsar, organisme interministeriale care au un rol important în inventarierea, desemnarea și gestionarea zonelor umede. Înființarea comitetelor naționale Ramsar constituie o practică larg aplicată atât în țările Uniunii Europene cât și în țările de pe alte continente", mai arată descrierea situației actuale, din expunerea de motive depusă de Ion Ganea la Senat.

Proiectul este depus pentru dezbatere la Senat, ca prim for sesizat, Camera Deputaților fiind decizională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.