Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect istoric: Qatarul va furniza 40% din gazul natural lichefiat mondial până în 2029

mappr.co
qatar orientul mijlociu

Proiectul istoric de extindere a QatarEnergy, care a început în mod ceremonios luna trecută, se mândrește cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume. Qatar va furniza o proporție substanțială de 40% din toate noile livrări de GNL până la sfârșitul deceniului, a declarat ministrul de stat pentru afaceri energetice, Saad bin Sherida al-Kaabi, scrie dohanews.co.

Declarația a fost făcută în timpul discursului principal al oficialului în cadrul Forumului Sinopec din Shanghai, unde a subliniat peisajul viitor al energiei și a subliniat importanța gazelor naturale furnizate de Qatar.

"Până în 2029, aproximativ 40% din toate noile livrări de GNL vor fi furnizate de Qatar. Prin urmare, credem că o relație mai puternică între cel mai mare producător de GNL din lume și cel mai mare consumator de energie din lume este o evoluție naturală a realităților care modelează harta energetică de astăzi."

În timpul forumului, QatarEnergy a finalizat un acord pe 27 de ani pentru furnizarea de gaze naturale către compania chineză Sinopec.

Acordul va prevedea o furnizare anuală de trei milioane de tone de gaz, marcând un angajament susținut între cele două națiuni. Acordul nu numai că asigură furnizarea de gaze naturale pe termen lung către Sinopec, ci și consolidează participarea companiei la proiectul de extindere a câmpului de gaze North Field.

Acest acord face parte dintr-o serie de acorduri pe termen lung privind GNL semnate de Qatar în ultimul an. Luna trecută, QatarEnergy a încheiat un acord pe termen lung pentru a furniza Țărilor de Jos până la 3,5 milioane de tone de gaz natural lichefiat (GNL) anual începând cu 2026, prelungindu-se pe o durată de 27 de ani.

Acest anunț a fost făcut la scurt timp după ce Qatar a oficializat un acord comparabil de lungă durată cu TotalEnergies SE din Franța, prin care Doha a consolidat, de asemenea, un acord de furnizare de GNL pe 27 de ani. Începând din 2026, Qatar va furniza Franței până la 3,5 milioane de tone de GNL pe an, parteneriatul urmând să dureze până în 2053.

Acest acord subliniază consolidarea poziției Qatarului pe piața energetică europeană, în special după un angajament pe 15 ani încheiat în luna noiembrie a anului trecut între Qatar și companiile germane de utilități Uniper și RWE.

Acel contract asigură livrarea anuală a 2 milioane de tone de GNL către Germania și a reprezentat primul acord major de furnizare de GNL pe termen lung către o națiune din UE de la începutul conflictului din Ucraina.

Al-Kaabi, care este, de asemenea, președinte și director general al QatarEnergy, a subliniat parteneriatul înfloritor dintre Qatar și China, evidențiind în special proiectul de extindere a câmpului North Field și acordurile de vânzare de GNL subsecvente.

De asemenea, acesta a transmis legătura integrală dintre strategia energetică a Qatarului și cererea asiatică, care este în mare parte determinată de activitatea economică în plină expansiune a Chinei.

"Statul Qatar a susținut cu fermitate rolul gazelor naturale ca o componentă centrală a oricărui mix energetic pe drumul către o tranziție energetică realistă. Oferim lumii cea mai curată sursă de energie din hidrocarburi, care se bucură de calități economice și de mediu pentru a sprijini creșterea durabilă și un viitor mai bun", a declarat Al-Kaabi.

Al-Kaabi nu s-a sfiit să recunoască caracterul critic al provocărilor de mediu și de securitate energetică care se pun în prezent, subliniind dedicarea QatarEnergy pentru protejarea planetei.

"Credem că tranziția energetică este una dintre cele mai presante provocări ale timpului nostru... Este vorba despre o trecere rezonabilă și realistă la alternative mai puțin poluante pentru a ne alimenta economiile, echilibrând în același timp securitatea energetică, accesibilitatea și durabilitatea."

Ministrul și-a încheiat discursul subliniind necesitatea unei colaborări internaționale în tranziția către energia durabilă.

"Tranziția către un viitor energetic mai curat și mai durabil nu poate fi realizată în mod izolat. Este nevoie de o cooperare deschisă între națiuni, industrii și părți interesate în vederea atingerii unui obiectiv comun."

Forumul, desfășurat în marja Expoziției Internaționale de Import din China, a fost orchestrat de Corporația Petrochimică din China (Sinopec).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.