Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PROIECT - Medicii legiști vor refuza să efectueze teste pentru stabilirea virginității

virginitate

În rețeaua națională de medicină legală va fi emisă o circulară care va recomanda refuzul efectuării de examinări în vederea stabilirii virginității, până la o reglementare expresă în acest sens, a stabilit grupul de lucru privind protecția victimelor infracțiunilor.

Discuţiile acestui grup de lucru inițiat de Ministerul Justiției și care reunește reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, IGPR, Ministerului Sănătății, Institutului Naţional de Medicina Legală, Ministerului Muncii și Protecției Sociale – ANDPDCA, ANES, Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii dar şi ai societății civile – Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, Salvați Copiii, Declic, FONPC, ProTECT, CADO, Sexul vs. Barza, Centrul FILIA – s-au axat, în ședința din această săptămână, în special pe teme legate de situația minorilor în contextul infracțiunilor sexuale. Ședința grupului de lucru a fost condusă de secretarul de stat Mihai Pașca din cadrul Ministerului Justiției, informează Mediafax.

Principalele subiecte dezbătute au vizat intensificarea eforturilor pentru amenajarea de camere de audiere pentru minori la nivelul instanțelor respectiv parchetelor, examinările medico – legale ale minorilor în caz de agresiune sexuală, formarea profesională a specialiștilor cu atribuții în gestionarea cazurilor de agresiune sexuală împotriva minorilor și crearea unei rețele informale la nivel local a acestora (polițiști, procurori, asistenți sociali).

Mihaela Chiper, din partea Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, a sesizat că în România sunt realizate anual sute de examinări medicale la cerere și fără vreo legătură cu o cercetare penală, în vederea obținerii unor certificate care să ateste virginitatea unor minore. Poziția Ministerului Justiției a fost exprimată în sensul realizării imediate a unor demersuri spre descurajarea acestei practici, până la introducerea unei reglementări care să o elimine efectiv, considerându-se că reprezintă o conduită abuzivă cu potențiale consecințe negative pentru persoanele supuse unei astfel de examinări. Punctul de vedere exprimat de secretarul de stat Pașca este în acord cu declarația comună a Organizației Mondiale a Sănătății și Organizației Națiunii Unite, din 2018, prin care se cere guvernelor să fie oprită această practică. Experții celor două organizații arată că examenul în vederea stabilirii virginității este o acțiune invazivă, sexistă, care încalcă drepturile omului și o serie de standarde etice, fără a oferi informații medicale relevante raportat la scopul urmărit. În schimb, are potențialul de a provoca traume psihologice tinerelor care sunt supuse acestui tip de verificare. Drept urmare, a fost agreată, în cadrul grupului, emiterea unei circulare în rețeaua națională de medicină legală prin care să se recomande refuzul efectuării unor astfel de examinări, până la o reglementare expresă în acest sens.

În ceea ce privește camerele de audiere pentru minori, acestea sunt o necesitate pe durata procesului penal pentru a obține de la un copil-victimă sau de la un copil-martor o declarație într-o manieră cât mai puțin intruzivă, care să diminueze pe cât posibil retrăirea traumei, într-un mediu confortabil și sigur și care să reducă necesitatea reaudierii acestuia într-o fază ulterioară. „În prezent prea puține instanțe și unități de parchet au amenajate astfel de camere, dar un proiect finanțat prin Programul Justiție gestionat de ministerul nostru în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian, care va începe să fie implementat de anul viitor de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, va avea ca obiectiv amenajarea de astfel camere speciale de audiere pentru minori” a arătat secretarul de stat Pașca.

În ceea ce privește problemele din domeniul medico-legal, acestea au vizat oportunitatea utilizării examenului ADN, cu rezultate mai exacte fată de față de cel serologic (des folosit în România), și creșterea numărului cabinetelor de examinare pentru copiii – victime ale faptelor de abuz la nivelul tuturor serviciilor județene de medicină legală. De asemenea s-a luat în discuție constituirea unui sub-grup de lucru centrat pe problematica examinării medico-legale a victimelor în special a celor minore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.