DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Proiectul de rezoluție vizând întărirea prerogativelor OIAC riscă să creeze confruntări între statele occidentale și Rusia, în cadrul discuțiilor

siria/arme chimice

Statele occidentale au prezentat marţi un proiect de rezoluţie vizând întărirea prerogativelor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), astfel încât aceasta să-i poată identifica pe responsabililor atacurilor chimice, iniţiativă ce riscă să provoace o confruntare cu Rusia, care se opune propunerii, relatează AFP, informează Agerpres.

Reuniunea OIAC s-a deschis marţi la Haga, în contextul în care inspectorii organizaţiei urmează să prezinte în curând un raport îndelung aşteptat cu privire la presupusul atac cu gaz sarin şi cu clorină, la Douma, în apropiere de Damasc, la data de 7 aprilie.

'Dorim să întărim organizaţia responsabilă cu supervizarea interzicerii armelor chimice. Vrem să permitem ca OIAC să identifice responsabilii atacurilor chimice', a indicat delegaţia britanică, pe Twitter.

Fapt mai puţin obişnuit, sesiunea specială a celui mai înalt organism politic al OIAC a fost cerută de Marea Britanie, reprezentată cu această ocazie de ministrul de externe Boris Johnson.

Vezi și: În urma dezbaterilor, legea privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost promulgată

Britanicii au luat această iniţiativă la câteva săptămâni după otrăvirea cu un agent neurotoxic a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, atac chimic atribuit de Londra Rusiei.

Recurgerea recentă la gaze toxice în conflictele din Irak şi Siria, precum şi la agenţi neurotoxici la Salisbury şi la Kuala Lumpur (împotriva fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong Un) suscită o îngrijorare tot mai mare, cu atât mai mult cu cât lipsesc mijloacele de a-i pedepsi pe vinovaţi.

'Responsabilii trebuie să fie pedepsiţi pe baza unor probe autentice şi puternice', a declarat preşedintele sesiunii, marocanul Abdelouahab Bellouki, în deschiderea dezbaterilor.

Rusia a criticat organizarea reuniunii, şeful delegaţiei sale, Gheorghi Kalamanov, anunţând că Moscova se opune proiectului britanic şi va prezenta o propunere distinctă, a relatat agenţia RIA Novosti.

'Considerăm că puterile pe care Marea Britanie vrea să le acorde OIAC aparţin Consiliului de Securitate al ONU, care este singurul organ ce are dreptul de a lua astfel de decizii', a indicat el.

În schimb, ţări precum Franţa şi SUA consideră că a venit timpul ca rolul OIAC să evolueze, pentru a se adapta provocărilor secolului al XXI-lea.

Discuţiile de Haga, care marţi sunt publice, vor avea loc cu uşile închise miercuri şi vor continua probabil până joi pentru un vot cheie asupra proiectului de rezoluţie britanic.

Vezi și: Angela Merkel consideră că nu se va găsi o soluție privind azilul pentru refugiați la Consiliul Europei din 28-29 iunie

Pentru a fi adoptat, acesta trebuie să întrunească o majoritate de două treimi. În jur de 153 din cele 193 de state membre ale OIAC şi-au exprimat intenţia de a participa la reuniune.

Potrivit unor surse, Moscova acţionează în culise pentru a-şi atrage susţinere.

Rusia şi-a exercitat anul trecut, în Consiliul de Securitate al ONU, dreptul de veto pentru a pune capăt mandatului misiunii de anchetă comune ONU-OIAC, Joint Investigative Mechanism (JIM), în Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.