Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul educativ 'Centenarul Încoronării' va avea, în perioada 5-7 octombrie, cinci opriri în Transilvania

basilica.ro
expozitie regele ferdinand regina maria

Proiectul educativ "Centenarul Încoronării", care marchează încoronarea Regelui Ferdinand şi a reginei Maria, va avea, în perioada 5-7 octombrie, cinci opriri în Transilvania, în judeţul Bistriţa-Năsăud şi în localităţile clujene Cluj-Napoca, Turda, Gherla şi Dej.

"Caravana Centenarul Încoronării va avea cinci opriri în Transilvania. Lecţii de istorie în Bistriţa-Năsăud, Cluj-Napoca, Turda, Gherla şi Dej, la 100 de ani de la Încoronare. Asociaţia Artis din Iaşi anunţă alte cinci evenimente organizate în cadrul proiectului educativ Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, iniţiat în luna mai la Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, sub auspiciile Familiei Regale a României. Timp de trei zile, în perioada 5-7 octombrie 2022, vor avea loc întâlniri cinematografice în Bistriţa-Năsăud, Cluj-Napoca, Turda, Gherla şi Dej, localităţi vizitate de Familia Regală în România întregită (1919-1927). Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu instituţii publice şi unităţi şcolare, cu scopul de a veni în sprijinul elevilor şi profesorilor şi de a oferi o lecţie de istorie prin intermediul filmelor, discuţiilor şi expoziţiilor de fotografie", se arată într-un comunicat trimis, marţi, de organizatori, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, publicul este aşteptat la o serie de documentare despre familia regală şi la vernisajul expoziţiei de fotografie "1922. Anul Încoronării".

"În 1919, Regele Ferdinand I şi Regina Maria au poposit în Dej, Bistriţa (26 mai), Gherla, Cluj (27 mai), Turda (27 şi 28 mai), unde au fost primiţi cu multă căldură şi dragoste de către popor. Vizitele au avut loc în cadrul turneului Familiei Regale în Transilvania. Despre vizitele din 1919, Regina Maria nota în memoriile sale: "A venit şi marea zi când s-a hotărât ca regele împreună cu mine să mergem în primul nostru tur prin Transilvania, pentru a ne vizita poporul de curând eliberat. Acesta era momentul suprem; era pecetea pusă pe victoria ţării, realizarea finală a marelui vis pentru care aşa de mulţi au luptat, pentru care aşa de mulţi au murit". (...) "Pe oriunde umblam aveam parte de primiri de un pitoresc greu de descris, ţăranii se strângeau cu miile să ne întâmpine, cele mai îndepărtate sate şi-au trimis delegaţi pentru a saluta venirea noastră. Un spectacol fără sfârşit de minunate costume populare, specific fiecărui district, pentru că România era un tărâm al costumelor populare"", se menţionează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, în 27 mai 1919, în jurul orei 10,30, familia regală ajungea la Cluj, unde a fost întâmpinată la gară şi, pe tot traseul până la piaţa din centrul oraşului, s-a bucurat de o primire extraordinară.

Organizatorul acţiunii este Asociaţia ARTIS, proiectul se desfăşoară sub auspiciile Familiei Regale a României, iar parteneri sunt Primăria Municipiului Iaşi, Universitatea "Petre Andrei" Iaşi, Ateneul Naţional din Iaşi, cu sprijinul asociaţiei Dacin Sara şi al Institutului Cultural Român.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.