Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Promisiunea din 2014 pe care Iohannis și-o respectă

www.presidency.ro
Klaus Iohannis Statele Unite

În campania pentru prezidențialele din 2014, Klaus Iohannis a promis că va fi un altfel de președinte. Vorbea despre sobrietatea pe care își dorește să o imprime funcției și despre faptul că va încerca să se mențină deasupra clasei politice și a luptelor interne aferente.

Exceptând cazurile de interes public major, precum OUG 13, Iohannis și-a respectat cuvântul. Zilele acestea, vizita oficială pe care o întreprinde în SUA m-a făcut să-mi amintesc din nou de promisiunea făcută în urmă cu aproximativ trei ani.

Cine i-a urmărit discursul și sesiunea de întrebări/răspunsuri de la Heritage Foundation înțelege despre ce vorbesc. Președintele României a avut un discurs clar, care nu a lăsat loc de interpretări față de poziționarea țării noastre în relația cu NATO și în special cu SUA.

În timp ce pe plaiurile mioritice, președintele PSD poartă un război mut cu premierul, primarul general cu anumiți miniștri și întreaga putere cu respectarea sau, mai degrabă cu nerespectarea programului de guvernare, Iohannis, într-o engleză excelentă, ne reprezintă peste ocean.

Oricât de trist sună să ne bucurăm cu privire la calitatea englezei vorbite de președintele țării, asta este realitatea într-o țară cu foști lideri de stat precum Iliescu, Constantinescu sau Băsescu. Dincolo de ușurința cu care vorbește într-o limbă străină, contează foarte mult și ce a a spus Iohannis.

Declarația conform căreia România este cea mai pro-americană țară din UE reprezintă o încălzire perfectă pentru întâlnirea dintre Iohannis și Trump. Fiind de notorietate clinciurile dintre președintele american și liderii europeni, această declarație poate reprezenta lovitura de început într-un meci la finele căruia România poate obține mai mult din parteneriatul strategic cu SUA.

Actuala vizită peste ocean este prima întreprinsă de un lider de stat român, în prima parte a mandatului unui președinte american. Nu cred că această vizită să se fi concretizat în primul rând datorită calității eforturilor noastre diplomatice, ci mai degrabă situației geo-politice din această parte de lume. Chiar și așa, ceea ce contează este ca atunci când oportunitatea se arată, să fii capabil să scoți maximul din aceasta.

Și, într-o perioadă zbuciumată pe plan intern, cu o guvernare care stă să sară în aer, scandaluri tipic dâmbovițene și promisiuni de campanie nerespectate, este reconfortant să plecăm de la premisa că prestația președintelui în SUA se înalță la nivelul importanței vizitei și că nu e nevoie să ținem degetele încrucișate cu rol de alungare a ghinionului.

Vom afla în zilele următoare cu adevărat care au fost roadele acestei vizite. Însă, până atunci, contează totuși să vedem că Iohannis s-a ținut de promisiune. Din punct de vedere diplomatic, este un altfel de președinte. Unul de la care nu îmi mai doresc acel minim cu care am fost obișnuiți și anume să facă cel puțin față unei întâlniri la cel mai înalt nivel, ci unul de la care aștept să scoată maximul dintr-o situație dată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.