Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Promisiuni doar în campanie: Milioane de români, duși cu zăhărelul de PSD și PNL

camera deputatilor

Una dintre principalele teme dezbătute înainte de alegerile parlamentare a ieșit dintre prioritățile partidelor parlamentare după alegeri. Inițiativa cetățenească de modificare a Constituției și definirea familiei ca uniune între un bărbat și o femeie, pentru care s-au strâns 3 milioane de semnături, nu dă semne că s-ar apropia de deznodământul dorit de Coaliția pentru Familie: referendum în primăvara acestui an.

Vezi și: SURSE- Scurtcircuit în relația PSD, socialiști europeni și Bruxelles: Dragnea, în corzi

Vezi și: Cine vor fi cei doi noi membri ai Guvernului Sorin Grindeanu/ SURSE

Pentru a se ajunge la referendumul de modificare a Constituției, Parlamentul trebuie să adopte o lege de modificare și de convocare a consultării populare. Lipsa unor prevederi fără echivoc în Constituție a dus însă la tergiversarea demersului. Astfel, deși articolul 75 din Constituție dă de înțeles că în cazul legilor constituționale prima cameră sesizată este Senatul, camera superioară a Parlamentului și-a declinat competența și a trimis inițiativa la Camera Deputaților, în baza articolului 151 din legea fundamentală.

Proiectul a ajuns marți, 22 februarie, în Comisia juridică a Camerei Deputaților, însă nici președintele comisiei, Eugen Nicolicea, nu este convins că procesul parlamentar trebuie să înceapă de la camera inferioară a Parlamentului. Astfel, comisia a stabilit amânarea proiectului până la stabilirea unor proceduri clare în regulament. Cum acest lucru poate dura luni de zile, dacă nu există voință politică pentru urgentare, promisiunea lui Liviu Dragnea din campanie, cu privire la referendumul pentru familie în primăvara acestui an, este departe de realizare.

Un indiciu cu privire la schimbarea de atitudine a partidelor pe acestă temă după alegeri este și dialogul dintre PSD, PNL și Coaliția pentru Familie. Potrivit unor surse, dacă înainte de alegeri Liviu Dragnea se declara „fanatic religios” și se erija în apărător al familiei tradiționale, în ultima perioadă liderul PSD se arată din ce în ce tot mai iritat de insistențele Coaliției pentru Familie. Situația este chiar mai dificilă în relația inițiatorilor demersului cu PNL. Raluca Turcan, și ea mare susținătoare a familiei tradiționale în campanie, nu mai recunoaște protocolul semnat de liberali cu Coaliția pentru familie înainte de alegeri și vorbește despre beneficiile parteneriatului civil și despre nevoia de reformare a Bisericii pe tema căsătoriei.

O altă problema care stă în calea un referendum pentru familie în această primăvară este inițiativa președintelui Iohannis de a convoca o consultare populară pe tema luptei anticorupție. Coaliția pentru Familie viza data de 23 aprilie pentru referendum, însă având în vedere tergiversările din parlament și inițiativa președintelui, nu se mai speră la concretizarea acestui scenariu. Suprapunerea celor două referendumuri este și ea exclusă din calcule.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.