Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Promotorul prieteniei franco-germane a decedat

A murit Helmut Schmidt, ex-cancelar social-democrat german şi artizanul prieteniei. In vârstă de 96 de ani, fostul demnitar al ex-Republicii Federale Germane era, printre altele, un mare fumător de ţigări mentolate. Dealtfel din această dependenţă de tutun făcuse chiar un gen literar publicat cu regularitate în revista Die Zeit. Pe plan politic, Helmut Schmidt a marcat puţin scena germană a anilor ’70 şi ’80 chiar dacă a contribuit la apropierea franco-germană, scrie rfi.ro. In calitate de cancelar el a fost chiar şi la Bucureşti.

Helmut Schmidt a fost la Bucureşti în ianuarie 1978. Fotografii găsite pe internet îl arată în compania fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Intr-un interviu acordat acum doi ani colegilor noştri de la Digi 24, Schmidt spunea : « Ceauşescu era avid să fie considerat important. În toată viaţa mea aproape că n-am întâlnit alţi oameni care să aibă o nevoie mai mare de recunoaştere ca soţii Ceauşescu. Viziunea asupra politicii externe a lui Ceauşescu era remarcabilă, obiectivă, corectă. Asta înseamnă că poziţia lui politică nu era nici cea a sovieticilor, nici cea a americanilor şi putea să şi-o argumenteze foarte bine. În ciuda trufiei lui idioate, a exageratei lui nevoi de fi considerat valoros » spunea deci în 2013 ex-cancelarul german.

Nu pentru relaţiile cu România va rămâne el în istorie, nici pe departe. Dealtfel bilanţul său în fruntea guvernului german nu are nimic ieşit din comun. Helmut Schmidt a fost cancelar timp de 8 ani – deloc comparabil deci nici cu predecesorul său Konrad Adenauer care a fost 14 ani cancelar, nici cu Helmut Kohl, în post 16 ani. Si totuşi el a rămas şi după plecarea de la putere, « bătrânul înţelept », un fel de sfinx al Republicii germane. Tot ce spunea era aşteptat, ascultat şi chiar luat în seamă – importanţa Chinei pe plan mondial, intervenţiile externe ale armatei germane, moneda unică, şamd. – orice îi inspira comentarii, unele acide, lui Helmut Schmidt.

Cu ex-preşedintele francez Valéry Giscard d’Estaing, Helmut Schmidt va întreţine legături foarte strânse. O admiraţie reciprocă îi apropia pe cei doi. Mai întâi când ambii erau la începutul anilor ’70 miniştrii de finanţe în ţările lor respective. Apoi, când în 1974, Schmidt devine cancelar iar VGE preşedinte al Republicii franceze. După De Gaulle – Adenauer şi înainte de Mitterrand – Kohl, Giscard d’Estaing – Schmidt au format ceeace se cheamă şi astăzi « cupluri franco-germane » indispensabile construcţiei europene.

Poreclit rând pe rând « Der Macher » - « Făcătorul » şi apoi « Schmidt-Schnauze » - « Schmidt-Gură mare », fostul cancelar e răsturnat de la putere în 1982 din cauza euro-rachetelor desfăşurate de americani în Europa de Vest pentru a ţine piept misilelor sovietice îndreptate spre bătrânul continent. Abandonat de liberali care decid să se alieze cu creştini-democraţii lui Kohl, social-democratul Schmidt îi va lăsa astfel locul celui de-al doilea Helmut al recentei istorii germane.

Ex-cancelarul a intrat de tânăr în organizaţiile tineretului hitlerist şi apoi a fost înrolat în armată. Atitudinea sa sub nazism este contestată, unii istorici sau jurnalişti afirmă, bazându-se pe documente, că tânărul soldat era « foarte zelos şi cu o atitudine nazistă perfectă ». Un lucru dezminţit de respectivul care avea să recunoască târziu că avea un bunic bancher evreu.

Preşedintele François Hollande a salutat memoria unui « mare om de stat şi a unui mare european. Dacă moneda euro există azi e şi graţie lui Helmut Schmidt care a pregătit terenul pentru alegerile ce vor fi făcute ulterior de Mitterrand şi Kohl » spus Hollande. De partea sa premierul Manuel Valls a estimat că « Helmut Schmidt ne lumina cu cuvintele sale şi ideeile pe care le avea despre rolul şi locul Germaniei în Europa şi prin relaţia sa privilegiată cu Franţa ». In fine, la anunţarea decesului fostului cancelar social-democrat german, toţi deputaţii prezenţi în hemiciclul parlamentului s-au ridicat în picoare ca să aplaude în memoria celui dispărut.

sursa foto: www.24.hu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.