Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pronostic negru de la Cotroceni: România are puține șanse să evite activarea procedurii de deficit excesiv

economie deficit declin

Consilierul prezidenţial pe probleme de politici economice și sociale, Cosmin Marinescu, spune că nu este foarte optimist ca România poate evita Procedura de Deficit Excesiv, dată fiind estimarea ca deficitul bugetar al anului 2019 să ajungă la 4,4% din PIB, potrivit Hotnews:

  • „Speranțe pot exista, însă criteriile bugetare din Pactul de Stabilitate și Creștere nu sunt condiționate prin diverse mențiuni de flexibilizare, referitoare la creșterea economică sau la destinațiile deficitului în materie de investiții ori cheltuieli curente.
  • Pentru 2019, deficitul cash estimat prin rectificarea din noiembrie este 4,43%. Trebuie să vedem însă cu ce deficit se va închide bugetul, date fiind anumite obligații de plată intervenite ulterior. Oricum, Procedura de deficit excesiv se judecă în raport cu metodologia europeană. La acest moment, este estimat un deficit ESA de 3,82%, ceea ce înseamnă mult peste marjele de flexibilizare. Atunci când deficitul ESA sare cu mai mult de 0,5 puncte procentuale peste limita de 3%, procedura de deficit excesiv se declanșează independent de orice clauză de flexibilitate.
  • Aceasta nu înseamnă că nu pot fi avute în vedere unele discuții sau negocieri la nivelul Comisiei Europene. Nu sunt însă foarte optimist în ce privește eficiența acestor discuții.
  • Din păcate, politicile fiscal-bugetare ale guvernului PSD au adus România în această situație specifică Procedurii de Deficit Excesiv, contrar oricăror recomandări în materie de prudență și responsabilitate fiscal-bugetară. De aceea spun că România s-a aflat pe contrasensul evoluțiilor comunitare în materie de consolidare fiscală, iar acum trebuie revenit treptat pe culoarul stabilității și al predictibilității”

Vezi si: Guvernul Orban stă pe un butoi cu pulbere / SURSE .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.