Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunere-șoc de la șefa guvernului eston: Cere statelor NATO să aloce pentru apărare cel puţin 3% din PIB

4liberty.eu
Kaja Kallas

Propunere-șoc de la șefa guvernului eston: Cere statelor NATO să aloce pentru apărare cel puţin 3% din PIB

Şefa guvernului eston Kaja Kallas le-a cerut marţi celorlalte state din NATO să-şi sporească cheltuielile pentru apărare la cel puţin 3% din produsul lor intern brut (PIB), transmite Reuters.

''Estonia deja investeşte în apărare peste 3% din PIB şi toţi aliaţii din NATO ar trebui să îi urmeze'' exemplul, a spus Kallas la un eveniment media organizat la Berlin.

Kaja Kallas a adăugat însă că înţelege dificultatea unui asemenea demers

În urmă cu o săptămână, şi preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că statelor membre ale NATO ar trebui să li se ceară să aloce 3% din PIB pentru apărare, mai degrabă decât actualul obiectiv de 2%. Ţinta de 3% din PIB pentru apărare ar trebui să fie limita minimă de îndeplinit în orice condiţii, a subliniat Duda.

Actuala ţintă NATO privind cheltuielile pentru apărare prevede ca ţările membre să investească anual cel puţin 2% din PIB pe termen lung şi a fost convenită în vara anului trecut în contextul perceperii unei ameninţări venite dinspre Rusia.

Anterior, NATO le ceruse statelor sale membre ca bugetul lor pentru apărare să se apropie de 2% din PIB până în 2024.

În septembrie anul trecut, Kallas a încurajat ţările NATO să-şi majoreze semnificativ bugetul apărării

În septembrie anul trecut, Kallas a încurajat ţările NATO să-şi majoreze semnificativ bugetul apărării, după exemplul statelor baltice. Ea a precizat că în 2024 ţara sa îşi va majora bugetul militar la 3,2% din PIB.

Kaja Kallas a declarat în noiembrie că ar dori să fie luată în considerare pentru funcţia de secretar general al NATO după ce Jens Stoltenberg îşi încheie actualul mandat. Vorbind la o conferinţă organizată de Politico la Washington, Kaja Kallas a răspuns 'da' atunci când a fost întrebată dacă ar dori să fie avută în vedere pentru acest rol.

Şefa executivului de la Tallinn este un critic vehement în NATO şi Uniunea Europeană la adresa Rusiei şi insistă constant pentru planuri de apărare mai cuprinzătoare pentru Estonia, Letonia şi Lituania, care au toate frontieră cu Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.