Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunere surpiză pentru şeful ONU. Conservatorii sud-coreeni îl vor preşedinte

sputnik
ban ki moon

Cei 29 de parlamentari sud-coreeni care au părăsit formaţiunea Saenuri, aflată la guvernare, şi au format Noul Partid Conservator pentru Reformă şi-au exprimat speranţa că Ban Ki-moon, care la finalul lunii decembrie îşi încheie mandatul de secretar general al ONU, li se va alătura, transmite marţi Reuters, conform agerpres.

Citeşte şi: Igor Dodon, decizie MAJORĂ: A scos drapelul UE de la preşedinţia Republicii Moldova / FOTO

Parlamentarii respectivi făceau parte dintre acei membri ai Saenuri, partidul preşedintei Park Geun-Hye, care au susţinut moţiunea parlamentară de începere a procedurii de destituire a şefei statului sud-coreean, moţiune adoptată cu o majoritate covârşitoare pe 9 decembrie.

''Sperăm că secretarul general Ban Ki-moon va adera la Noul Partid Conservator pentru Reformă şi, dacă va face acest lucru, ar fi corect ca el să concureze la alegerile primare'' în vederea scrutinului prezidenţial, a spus Yoo Seong-min, membru al noii formaţiuni şi posibil candidat la viitoarele alegeri prezidenţiale din Coreea de Sud.

Până în prezent, Ban Ki-moon nu şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţia Coreii de Sud, ci s-a limitat la a declara că îşi va consacra activitatea problemelor interne din ţara sa după ce nu va mai fi secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Park Geun-Hye este implicată într-un amplu scandal de corupţie, care a determinat forul legislativ de la Seul să adopte, pe 9 decembrie, o moţiune privind începerea procedurii de destituire a preşedintei ţării. În virtutea acestei proceduri, şefa statului a fost suspendată, iar Curtea Constituţională are la dispoziţie 180 de zile pentru a se pronunţa în acest caz. Dacă procedura de destituire va fi confirmată de Curtea Constituţională, atunci în termen de 60 de zile trebuie să fie organizate alegeri prezidenţiale anticipate. Alegerile prezidenţiale la termen sunt prevăzute pentru 20 decembrie 2017.

Citeşte şi: Decizia Rusiei după tragedia din Marea Neagră. Ce se întămplă cu avioanele Tupolev-154

În scandalul de corupţie este implicată Choi Soon-Sil, o prietenă apropiată a preşedintei Park. Anchetatorii sud-coreeni doresc să afle dacă Park Geun-Hye a obţinut prescrierea unor medicamente sub numele lui Choi Soon-Sil, în clinici private, fără cunoştinţa personalului medical al preşedinţiei.

Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere şi extorcare, este acuzată că s-a folosit de relaţiile de prietenie cu preşedinta pentru a cere fonduri de la marile companii din ţară. Park Geun-Hye este acuzată de 'complicitate' la faptele ilegale ale prietenei sale, precum şi pentru că a lăsat-o să se amestece în afacerile statului.

În Coreea de Sud, preşedintele în exerciţiu nu poate face obiectul unei anchete penale, cu excepţia cazurilor de trădare şi insurecţie. Şeful statului nu mai este însă protejat de imunitate după încheierea mandatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.