Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunere venită din SUA: Ucraina ar putea fi 'cedată' Rusiei

AP
Putin si Xi Jinping

Planurile Chinei și ale Rusiei de a realiza împreună o stație științifică lunară este un semn de rău augur pentru Occident, ce indică formarea unei alianțe ostile. Pentru a evita consolidarea acestei uniuni, Statele Unite trebuie să meargă la concesii serioase – printre altele, merită să se gândească la posibilitatea de a ”ceda” Ucraina, scrie cotidianul The Washington Post, citat de Lenta.ru.

Autorii articolului arată că formarea axei Moscova-Beijing-Teheran trezește numeroase temeri și este greu de crezut că această circumstanță poate scăpa atenției Casei Albe, scrie vestidinrusia.ro.

Nu se exclude scenariul în care Rusia și aliații ei încep să slăbească țările vecine, state membre NATO, în timp ce ”marionetele iraniene” se ocupă de Israel sau de țările arabe din Golful Persic, iar China începe să exercite presiuni asupra Taiwanului sau asupra statelor care contestă pretențiile ei asupra Mării Chinei de Sud.

”De multe ori, Statelor Unite le este greu să depășescă singure o stare de criză. Dar ce se va întâmpla dacă s-ar confrunta, concomitent, cu trei sau cu patru?”, se întreabă semnatarul materialului din The Washington Post.

Potrivit cotidianului, administrația președintelui SUA, Joe Biden, consideră această problemă drept una principală. Se presupune că, pe fondul apropierii Iranului, Rusiei și Chinei, Statele Unite ar putea încerca ”o acțiune decisivă”, bazându-se pe puterea sa și pe aliații săi din coalițiile globale sau vor dori să ”dezbine” alianța ostilă, dar pentru asta vor trebui să meargă la concesii serioase. Se are în vedere, în special, posibilitatea de a renunța la influența asupra Ucrainei și de a retrage trupele NATO din teritoriile Țărilor baltice membre NATO.

În ceea ce privește planul ruso-chinez de realizare a unei stații lunare de cercetare, proiectul nu pare să reprezinte o amenințare directă: autorul articolului este convins că nici Moscova, nici Beijingul nu dispun de posibilitatea de a construi un astfel de obiectiv în viitorul apropiat. În opinia jurnalistului, există o serie întreagă de indicii ce arată că, în această direcție, Statele Unite o pot lua înaintea Rusiei și a Chinei. Se subliniază că proiectul NASA ”Artemida” presupune trimiterea unui echipaj uman pe Lună, până în 2024.

Într-un recent comunicat, corporația ”Roskosmos” a anunțat că Rusia și China au semnat un memorandum privind crearea stației lunare, pe baza ”principiilor de repartizare egală a drepturilor și obligațiilor”. S-a subliniat, de asemenea folosirea ”spațiului cosmic în scopuri pașnice și în interesele întregii omeniri”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.