Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunerea ACUM de guvernare în Republica Moldova: Maia Sandu - premier, Andrei Năstase - preşedinte al parlamentului

ZiarulNational.md
Maia Sandu / Andrei Năstase

Blocul electoral ACUM din Republica Moldova a propus-o pe Maia Sandu pentru funcţia de premier, iar pe Andrei Năstase pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului, pentru a depăşi criza politică în care se află republica. Anunţul a fost făcut marţi de cei doi lideri ai blocului electoral, în cadrul unei conferinţe de presa, informează IPN şi Jurnal.md, potrivit agerpres.ro.

Citește și: S-a votat! Dispare ora de vară! Când se aplică, de fapt, măsura

Potrivit Maiei Sandu, Moldova se află într-o situaţie gravă şi nu-şi mai poate permite guverne care nu sunt credibile. Blocul ACUM este gata sa-şi asume guvernarea unui executiv minoritar, în contextul în care "nu există premisele creării unei majorităţi parlamentare'. Maia Sandu a subliniat că ACUM poate restabili relaţiile cu partenerii externi.

Totodată, deputaţii aleşi pe listele ACUM au anunţat ca vor forma în continuare blocul politic ACUM, în contextul în care existenţa juridică a blocului electoral ACUM a încetat. Blocul va fi format din două fracţiuni parlamentare: Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platforma Demnitate şi Adevăr (DA), conduse de Maia Sandu şi respectiv Andrei Năstase. În componenţa fracţiunilor vor intra membrii celor doua partide şi deputaţii neafiliaţi de pe listele ACUM.

Citește și: Sumă uriașă! Cât ne-a costat vizita premierului Viorica Dăncilă în SUA – S-a aflat

Liderii blocului ACUM mai spun că la alegerile locale din 2019 vor merge împreună, aşa cum au mers la alegerile prezidenţiale şi parlamentare.

Întrebaţi dacă vor da curs invitaţiei preşedintelui Republicii Moldova de a participa la discuţii privind formarea unei majorităţi parlamentare sau, după caz, declanşarea alegerilor anticipate, Maia Sandu a evitat sa ofere un răspuns, subliniind că "nu mai e mult până la ora 16.00 şi veţi afla'.

Blocul ACUM este aşteptat la această oră pentru a avea discuţii cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, referitor la formarea unei majorităţi parlamentare.

Potrivit preşedintelui Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, anunţul blocului ACUM privind propunerea lui Andrei Năstase la funcţia de preşedinte al Parlamentului şi a Maiei Sandu - la funcţia de premier "este straniu'. Vlad Plahotniuc susţine că blocul ACUM a refuzat să participe la negocierile cu PDM, argumentând că nu ar fi vrut funcţii, iar acum a venit cu aceste propuneri. Potrivit liderului PDM, pentru a obţine aceste funcţii este nevoie de negocieri, iar formaţiunea sa este gata în continuare să discute cu cei din Blocul ACUM.

Citește și: Imagini șocante! Aici și așa se prepară mâncare pentru bolnavii unui spital de oncologie, dar și pentru copiii din grădinițe

În acelaşi timp, Vlad Plahotniuc a mai spus, după întrevederea cu preşedintele Igor Dodon, că Partidul Democrat este deschis în continuare pentru discuţii cu toate partidele parlamentare în vederea creării unei coaliţii majoritare.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, Partidul Socialiştilor (PSRM) a obţinut 35 de mandate, PDM - 30 de mandate, iar blocul ACUM - 26 de mandate. Potrivit Constituţiei, dacă în decurs de trei luni parlamentul nu adoptă nicio lege, şeful statului poate decide dizolvarea acestuia şi convocarea de alegeri parlamentare anticipate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.