Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunerea extremei drepte din Elveţia în privinţa limitării imigraţiei dinspre UE avansează

Truther.org
elvetia, ISIS

O campanie a extremei drepte elveţiene care vizează limitarea imigraţiei dinspre Uniunea Europeană a trecut marţi la următoarea etapă după ce guvernul federal a dat undă verde strângerii de semnături pentru susţinerea publică a iniţiativei, relatează Reuters. Dacă iniţiativa va strânge cel puţin 100.000 de semnături până în iulie 2019, atunci ea va urma procedura sistemului elveţian al democraţiei directe. Acest lucru va deschide calea către renunţarea la libera circulaţie a cetăţenilor UE (pe teritoriul elveţian, n.r.), care în prezent este garantată prin acorduri bilaterale, conform Agerpres.

Partidul Poporului (SVP, populist) încearcă de mult timp să limiteze imigraţia către Elveţia, ce are o populaţie de 8,4 milioane de locuitori, dintre care un sfert sunt străini.

Uniunea Europeană insistă că cetăţenii săi trebuie să poată trăi şi munci în Elveţia în schimbul accesului extins pe care această ţară îl are la piaţa unică a UE, principala destinaţie externă pentru exporturile elveţiene.

Textul noii iniţiative stipulează că Elveţia va gestiona imigraţia şi nu va încheia acorduri prin care cetăţenilor străini li se acordă acces liber pe teritoriul elveţian.

Guvernul federal de la Berna va avea la dispoziţie 12 luni pentru a negocia o reziliere a actualului pact privind libera circulaţie cu UE, unul dintre cele peste 100 de acorduri bilaterale care guvernează relaţiile dintre Elveţia şi blocul comunitar.

În cazul eşuării negocierilor, guvernul elveţian va trebui ca în termen de 30 de zile să anuleze acordul privind libera circulaţie. Acest lucru ar determina aproape sigur Bruxelles-ul să anuleze întregul pachet de acorduri bilaterale.

Un sondaj de opinie publicat de grupul media Tamedia în această săptămână arată că 55% dintre elveţieni se opun anulării acordului de liberă circulaţie cu UE, în timp ce 42% sunt favorabili anulării documentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.