Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propuneri fără precedent în Comisia Iordache: Închisoare pentru procurorii care dispun reţinerea pe motive netemeinice

comisie legile justitiei

Reținerea pe motive netemeinice se pedepsește cu închisoarea, pedepsele până la 3 ani se execută la domiciliu, confiscarea extinsă se poate aplica ”numai dacă există probe certe că bunurile respective provin din activităţi infracţionale”, sunt câteva dintre amendamentele depuse la codurile penale.

La comisia pentru legile justiției au fost depuse peste 100 de amendamente la proiectul de modificare a Codurilor penale. Inițiatorii sunt parlamentarii PSD, ALDE și UDMR, informează Mediafax.

Vezi AICI tabelul cu modificările propuse la Codul Penal

Astfel, conform unui amendament depus social-democratul Eugen Nicolicea, ”cei care divulgă să fie pedepsiți cu închisoare de la șase luni la doi ani sau cu amendă”.

Deputatul PSD mai propune ca ”reținerea sau arestarea unei persoane pe motive vădit netemeinice și esențial nelegale, se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau amendă, precum și cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică. Cu pedeapsa prevăzută la alin. (3) se sancționează și expunerea publică a unei persoane reținute, arestate sau condamnate în posturi infamate care îi pot leza demnitatea și aduce atingere imaginii sale publice”.

Și deputatul Cătălin Rădulescu propune ca pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani, cu excepția infracțiunilor comise cu violență, să se execute la domiciliu.

În plus, pedepse cu închisoarea la domiciliu se aplică și în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste trei ani, doar cu vârsta de cel puțin 60 de ani a celor care suferă de boli grave sau incurabile stabilite prin lege, amamelor cu copii și a gravidelor, cu excepția persoanelor care au săvâșit infracțiuni cu violență.

Rădulescu mai vrea ca prin "consecinţe deosebit de grave" să se înțeleagă o pagubă materială mai mare de patru milioane lei, față de două milioane lei cât este în prezent în lege, iar pedeapsa la darea de mită să scadă și să fie închisoarea de la șase luni la cinci ani, față de doi la șapte ani.

Deputatul UDMR Marton Arpad a depus un amendament potrivit căruia confiscarea extinsă ”se poate aplica asupra bunurilor dobândite ulterior intrării în vigoare a Legii pentru modificarea şi completarea Codului Penal numai dacă există probe certe că bunurile respective provin din activităţi infracţionale”.

Vezi şi: Este ceva în neregulă sau doar îmbătrînești? Cum afectează vârsta diferite organe și ce măsuri poți lua .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.