Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propus secretar general la OSCE, Cristian Diaconescu laudă Organizația: 'E vorba de aportul pe care România îl poate aduce la nivel internaţional'

www.paginadepolitica.ro
Cristian Diaconescu

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) este una dintre cele mai mari organizaţii regionale, iar România, de-a lungul anilor, a avut o experienţă foarte serioasă, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică, în ceea ce priveşte cooperarea regională, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, prim-vicepreşedinte al PMP, propus de România pentru ocuparea funcţiei de secretar general al OSCE.

El a subliniat că funcţia de secretar general al OSCE este una internaţională, perspectivă din care se poate discuta de aportul pe care România îl poate aduce la acest nivel.

Citește și: Medicul Alexandru Rafila face noi recomandări! Ce trebuie sa faceți începând cu 15 octombrie

"Este o funcţie internaţională şi din această perspectivă este vorba de aportul pe care România îl poate aduce la nivel internaţional. Nu discutăm de o chestiune de reprezentare sau de beneficiu naţional", a punctat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe a detaliat modul în care ţara noastră îşi poate aduce aportul la nivelul OSCE.

"Pe de o parte, constă în modul în care se susţine dialogul, modul în care experienţa românească va conta în ceea ce priveşte valorile care sunt împărtăşite în OSCE şi, nu în ultimul rând, experienţa României în ceea ce priveşte cooperarea regională. Practic, OSCE este una dintre cele mai mari organizaţii regionale, iar România, de-a lungul anilor, a avut o experienţă foarte serioasă, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică, în ceea ce priveşte cooperarea regională. Mă refer la Organizaţia de Securitate şi Cooperare la Marea Neagră, fosta Organizaţie de Cooperare din Sud-Estul Europei, Iniţiativa Central-Europeană, Uniunea Europei Occidentale. Au fost scheme de cooperare regională în care România a avut un rol semnificativ. Deci, avem o experienţă din acest punct de vedere şi evident România doreşte să o pună la dispoziţia întregului spaţiu OSCE", a indicat Diaconescu.

Citește și: Premierul Ludovic Orban, despre repetarea alegerilor: În politică trebuie să știi să câștigi, trebuie să și pierzi

Potrivit acestuia, OSCE este o organizaţie multidimensională din punct de vedere al domeniilor.

"Discutăm despre chestiuni de securitate, probleme economice şi de mediu şi dimensiune umanitară. În al doilea rând, este o organizaţie care uneşte la masa negocierii spaţiul Euro-Atlantic şi spaţiul Euro-Asiatic, zona de aplicare de la Vancouver la Vladivostok, şi are în procesul de implementare o serie de acorduri şi tratate, mai ales în controlul armamentelor convenţionale şi a măsurilor de creştere a încrederii şi securităţii, care au fost convenite imediat după terminarea Războiului Rece", a menţionat Diaconescu.

El a spus că desemnarea secretarului general al OSCE (funcţie pentru care mai candidează Helga Maria Schmid, secretar general în exerciţiu al Serviciului European pentru Acţiune Externă, propusă de Germania - n.r.) va avea loc la începutul lunii decembrie, act ce va fi formalizat de Consiliul Ministerial al OSCE.

Citește și: Întrebarea-cheie la care trebuie să răspundă cei surprinși pe camerele de supraveghere de la BES 1

OSCE este o organizaţie internaţională pentru securitate. Se concentrează asupra prevenirii conflictelor, administrării crizelor şi reconstrucţiei post-conflictuale. Este formată din 57 de ţări participante din Europa, Mediterana, Caucaz, Asia Centrală şi America de Nord, acoperind spaţiul emisferei nordice de la Vancouver la Vladivostok.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.