Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protesete în Gaza împotriva anexărilor israeliene din Cisiordania

fasia gaza

Mii de palestinieni au protestat miercuri în Gaza împotriva intenţiei Israelului de a anexa teritorii din Cisiordania, relatează dpa potrivit Agerpres.

Manifestanţii purtau steaguri palestiniene şi scandau sloganuri antiisraeliene şi împotriva planului de pace al preşedintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu.

Israelul a stabilit printr-un acord de coaliţie data de 1 iulie ca prima zi de implementare a etapelor anexării. Se pare totuşi că nu se vor lua imediat măsuri concrete: ministrul cooperării regionale, Ofir Akunis, a declarat miercuri că acţiunile vor avea loc ceva mai târziu luna aceasta.

Printre liderii care s-au alăturat demonstraţiei s-a aflat şi Yahiya Sinwar, conducătorul mişcării islamice Hamas, care guvernează Fâşia Gaza. El a insistat că poporul palestinian şi rezistenţa acestuia vor zădărnici planul lui Trump, cunoscut ca 'Acordul Secolului'.

Sadi Aabed, purtător de cuvânt al facţiunilor palestiniene participante la protest, a declarat că 'ocupaţia nu se va bucura de linişte prea multă vreme'. 'La fel cum poporul nostru a declanşat revoluţia şi Intifada în 1987, va surprinde ocupantul şi lumea cu un nou val de lupte, la care nimeni nu se aştepta', a adăugat el.

Intifada, prima revoltă palestiniană, a început în 1987 şi s-a încheiat în 1993. A doua mişcare cu acest nume a avut loc în 2000-2005.

Săptămâna trecută, aripa militară a Hamas - organizaţie considerată teroristă de SUA şi de Uniunea Europeană - a avertizat că anunţul Israelului privind anexarea unor teritorii din Cisiordania ar însemna 'o declaraţie de război'.

Israelul a cucerit Cisiordania şi estul Ierusalimului în Războiul de Şase Zile din 1967. Palestinienii revendică teritoriile respective pentru statul lor, cu capitala în centrul vechi al Ierusalimului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.