Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest al Germaniei şi Franţei împotriva Poloniei din cauza anulării achiziţiei elicopterelor

Polonia

Miniştrii apărării de la Paris şi Berlin au protestat într-o scrisoare către omologul lor de la Varşovia împotriva deciziei Poloniei de a anula o comandă de 50 de elicoptere militare Caracal de la Airbus, transmite AFP. Agenţia de presă menţionată a obţinut o copie a unei scrisori din 26 octombrie, adresată de miniştrii francez, Jean-Yves le Drian, şi german, Ursula von der Leyen, ministrului polonez al apărării Antoni Macierewicz. "Metoda aleasă, ţinând cont de licitaţia câştigată de Airbus în aprilie 2015, pune sub semnul întrebării propunerea noastră de parteneriat structural, nu doar pentru cele trei ţări, ci şi pentru apărarea europeană", se arată în document.

Polonia a reziliat contractul în valoare de trei miliarde de dolari cu Airbus pe 7 octombrie, iar ulterior a anunţat că va achiziţiona fără licitaţie 21 de elicoptere americane Black Hawk, produse de Lockheed Martin. Airbus ar fi urmat să efectueze investiţii "fără precedent" în Polonia, iar rezilierea contractului reprezintă "un salt înapoi semnificativ pentru cooperarea între cele trei ţări în domeniul apărării", mai scriu miniştrii le Diran şi van der Leyen. Potrivit lor, Airbus "intenţiona să facă din Polonia a cincea sa bază europeană, poziţionând astfel pentru câteva decenii Polonia ca un actor cheie al industriei de apărare" europene.

Guvernul de la Varşovia a pus eşecul contractului pentru elicopterele Caracal pe seama Airbus, care ar fi prelungit negocierile şi nu ar fi făcut o ofertă de compensaţii industriale satisfăcătoare. Potrivit unor surse franceze citate de AFP, ar fi fost vorba de acorduri offset de investiţii şi achiziţii ale Airbus de o valoare egală cu contractul, "nemaiîntâlnite" în acest gen de negocieri, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.