Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest împotriva demiterii dirijoarei Raluca Zaharia - Zeci de copii din Corul Juniorii Operei au cântat joi seară pe scările Teatrului Național din Iași

tvr.ro
teatrul national iasi

Zeci de copii din Corul Juniorii Operei au cântat joi seară pe scările Teatrului Național din Iași, în semn de protest față de decizia conducerii de a o demite pe Raluca Zaharia, cea care a dirijat acest cor încă de la înființare informează mediafax.

Copii din Corul Juniorii Operei, alături de părinți, angajați și foști angajați ai Operei Naționale Române din Iași au protestat, joi seară, în fața instituției. A fost cel de-al treilea protest organizat ca reacție la decizia lui Beatrice Rancea, managerul Operei din Iași, de a o demite din funcție pe Raluca Zaharia, cea care a dirijat timp de opt ani Juniorii Operei.

Atât copiii, cât și părinții au purtat pancarte cu mesaje prin care și-au arătat sprijinul față de Raluca Zaharia, iar copiii prezenți au cântat piese din repertoriul lor.

„Noi, părinţii, ne dorim ca postul Ralucăi să nu fie scos din organigrama Operei. Este singura noastră cerere. Vrem ca Raluca să ne dirijeze în continuare copiii. Pentru că şi-a dovedit profesionalismul, şi-a dovedit dragostea, ataşamentul faţă de copii. Face o treabă extraodinar de bună aici. Nu este niciun motiv din punct de vedere profesional sau uman ca ea să-şi piardă postul", a declarat Daniela Jărghiuţă, mama unei fete din Corul Juniorii Operei.

Una dintre fostele eleve ale dirijoarei a fost și ea prezentă la protest.

„Raluca Zaharia este ca o mamaă pentru mine, sincer. Raluca m-a ajutat să evoluez foarte mult şi iubesc muzica din toată inima mea, simt că e cea mai mare pasiune pe care o am. E ceva trist ce se întâmplă şi îmi pare foarte rău că se întâmplă asta şi de asta sunt aici", a explicat Amalia Groza.

În aceste zile, la Iași se află și Corpul de Control al ministrului Culturii, care face verificări în urma unui memoriu trimis de fosta contabilă a Operei.

„Aşa cum am scris şi în memoriul adresat premierului şi în cel de la Ministerul Culturii, au fost foarte multe achiziţii prin care s-au cumpărat multe produse fără acordul meu, ca şi contabil şef, au fost achiziţionate încălcând legea achiziţiei, au fost întocmite contracte de colaborare care nu-şi aveau fundament în spate, au fost foarte multe nereguli pe care le-am semnalat. (...) Banii nu au fost canalizaţi pe ce ar fi trebuit să ajute actul artistic, au mers pe diverse lucruri, cum ar fi televizoare, aspiratoare, laptopuri, calculatoare şi tot felul de lucruri care nu-şi au rostul. Aceste probleme sunt mai de mult, dar s-au agravat în luna decembrie, când a venit suplimentarea, rectificarea bugetară", a declarat Simona Gogan, fostă contabilă a ONRI.

Schimbarea de organigramă nu a afectat-o doar pe Raluca Zaharia, susțin reprezentanții sindicatului din Opera Iași.

„Suntem aici să-i susţinem pe colegii noştri care au fost afectaţi de această schimbare de organigramă. Este vorba de dirijoarea Raluca Zaharia, care de mai bine de 8 ani, 9 ani de acum, a ţinut în mâini, la propriu şi la figurat, acest cor minunat de copii. (...) Mai este vorba despre colegul nostru Dan Berihoi, căruia i s-a desfiinţat prin organigramă postul de maestru de cor. Ambii au câștigat aceste posturi prin concurs, un concurs cu o comisie externă. Mai este vorba de Simona Gogan, contabil şef, căreia i s-a desfiinţat postul. Corpul de control a venit de la Bucureşti şi sperăm, aşa cum a spus şi ministrul Culturii, să clarifice această situaţie", a declarat Aurel Bălaie, vicepreședintele sindicatului din Opera Națională Română Iași.

Joi seară, Juniorii Operei au cântat ultima dată dirijați de Raluca Zaharia, în cadrul operei Carmen, însă managerul Beatrice Rancea nu a permis accesul presei în sala de spectacol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.