Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest inedit la Cannes: Numele a 129 de femei ucise în Franţa, afişate pe covorul roşu / Video

diario1.com
covor rosu festivalul de film de la cannes

O imensă banderolă pe care au fost scrise numele femeilor ucise în Franţa a fost desfăşurată, duminică, pe covorul roşu de la Festival de membrele unui colectiv feminist, Les colleuses, în onoarea unui documentar prezentat după-amiază pe Croazetă, potrivit Le Figaro, anunță news.ro.

Angélique, Evelyne, Sofya, Nadia, o femeie... Numele sau identităţile celor 129 de victime ale femicidelor din Franţa, „de la ultimul Festival de Film de la Cannes” din iulie 2021, au fost afişate pe treptele Festivalului. Îmbrăcate în negru, activistele s-au pozat apoi, cu pumnii ridicaţi, înainte de a folosi fumigene, învăluind covorul roşu în fum negru.

Scena a fost imortalizată de fotograful Raymond Depardon, al cărui fiu Simon a realizat, alături de Marie Perennès, documentarul „Riposte féministe”, care îi urmăreşte pe aceşti activişti care lipesc, adesea noaptea, mesaje pe zidurile oraşelor pentru a denunţa violenţa sexistă, hărţuirea stradală şi a aduce mesaje de sprijin pentru victimele agresiunii sexuale şi femicidului.

Înainte de proiecţia filmului, prezentat duminică în sesiune specială, activistele au ridicat din nou pumnii când regizorul le-a strigat prenumele. „Suntem în negru pentru că suntem în doliu”, au explicat ele după proiecţie, „Nu aveam de gând să venim la Cannes să pozăm, nu am vrut să urcăm scările zâmbind, am vrut să urcăm scările ca activiste, nu ca actriţe”, care au ascuns bombele de fum în lenjerie.

„De fapt, şi la Cannes revendicăm spaţiul pe măsură ce revendicăm strada”, a spus Thaïs Caprio. „De fapt, feministele vin la Cannes şi nu doar pe ecran”.

O altă acţiune feministă a marcat cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes: o activistă care denunţa violurile comise de ruşi în Ucraina şi-a făcut apariţia cu pieptul gol şi lenjeria intimă pătată de sânge, vineri, pe covorul roşu, înainte de a fi oprită de serviciile de securitate. Acţiunea a fost apoi revendicată pe Twitter de mişcarea Scum, care se defineşte drept feministă „radicală”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.