Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste de amploare în India, după ce autoritățile au decis evacuarea familiilor tribale din păduri

AP
inundatii India

Sute de manifestanţi au protestat luni în India faţă de un ordin de evacuare a un milion de familii indigene, acuzate de încălcarea proprietăţilor forestiere, au relatat martori oculari agenţiei Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Victor Ponta anunță BREAKING NEWS: 'Ponta îl laudă pe Dragnea: Da, chiar îl laud!'

În 13 februarie, Curtea Supremă a ordonat evacuarea până la jumătatea lui iulie a locuitorilor din pădurile din 21 de state indiene, după respingerea a 1,3 milioane de revendicări teritoriale, fiecare putând corespunde unei familii. Cazul aduce în atenţie situaţia castelor inferioare şi a grupurilor indigene din India, ţară cu o populaţie de 1,3 miliarde - a doua din lume.

Mai multe grupări ecologiste, preocupate de conservarea pădurilor, au formulat petiţia iniţială privind evacuările, iar statele au contestat revendicările teritoriale ale familiilor conform legislaţiei forestiere.

Partidul Bharatiya Janata (BJP) al premierului Indiei, Narendra Modi, se opune evacuărilor.

Luni, protestatarii au mărşăluit până la Behrampur, în statul Odisha. Unii dintre ei purtau pancarte pe care scria "Opriţi evacuările familiilor tribale şi a locuitorilor pădurii de pe pământurile lor natale". Unul din liderii manifestanţilor, Bhalchandra Shadangi, a declarat telefonic agenţiei Reuters că ordinul judecătoresc constituie "un război nedeclarat împotriva comunităţilor tribale" şi că numai în statul respectiv sunt ameninţaţi cu evacuarea 150.000 de oameni.

Manifestaţii similare au avut loc şi sâmbăta trecută, în statul Jharkhand, unde sunt vizaţi de măsuri de acelaşi gen 28.000 de locuitori. Birendra Kumar, activist local, a anunţat că pentru sâmbăta viitoare se pregăteşte un protest la New Delhi. "Orientarea Curţii Supreme este greşită şi anti-tribală", a spus el.

Activiştii susţin că guvernele federale şi statale au slăbit timp de decenii drepturile de proprietate ale indigenilor şi au cedat presiunilor companiilor miniere din statele bogate în resurse din centrul şi estul Indiei - Odisha, Jharkhand şi Chhattisgarh. În aceleaşi regiuni, de zeci de ani, insurgenţii de extremă stângă luptă cu forţele de securitate pentru terenuri şi resurse minerale; conflictul s-a atenuat totuşi în ultimii ani.

Guvernul din Chhattisgarh ar putea face apel împotriva deciziei Curţii Supreme, a anunţat luni premierul statului Bhupesh Baghel, printr-un mesaj pe Twitter. Preşedintele BJP, Amit Shah, a declarat că toate statele conduse de partidul său vor depune în curând petiţii contra ordinului de evacuare şi va apăra drepturile triburilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.