Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste de amploare în Ungaria împotriva Guvernului Orban

viktor-orban-hungary-speech

Mii de persoane au demonstrat duminica dupa-amiaza atât în centrul Budapestei, câât si în tara, denuntând "coruptia de la nivelul Guvernului" condus de populistul Vikor Orban, relateaza MTI, potrivit Mediafax.

Demonstratia a început la Palatul Eiffel, lânga Gara Nyugati si a fost organizata de catre organizatii ale societatii civile, sustinute de partide de opozitie.

Printre cei care au luat cuvântul s-a aflat si avocatul Tamas Lattmann, initiatorul unui proiect de referendum cu 19 întrebari privind "demontarea Guvernului". El a salutat drept cea mai importanta realizare din ultima luna aprobarea de catre Comisia Electorala nationala a organizarii unui referendum privind declararea averilor nu doar de catre politicieni, ci si de membrii familiilor acestora, în anumite conditii. Lattmann a anuntat ca s-a adresat Kuriei (Curtea Suprema) cu privire la problemele pe care Comisia le-a respins.

Steaguri si însemne ale mai multor partide de opozitie si organizatori - Egyutt (Împreuna), DK MoMa si Solidaritatea - au fost purtate de catre participantii la demonstratie.

Protestatarii au defilat pâna la sediul Bancii centrale. Un jurnalist, Marton Kozak, a apreciat, în fata sediului bancii, ca "regimul lui Viktor Orban nu are nevoie sa fie expus, odata ce toata lumea îl cunoaste bine". El a denuntat unul dintre "pilonii" regimului, si anume "reprimarea presei libere", avertizând totodata cu privire la radicalizarea Jobbik (extrema dreapta).

Un student, Marek Bertram, a spus ca "guvernarea Ungariei, astazi, nu înseamna nimic altceva decât taparea fondurilor UE", ca Fidesz (centru-dreapta, la putere) "a esuat sa se ridice la nivelul propriilor legi" si ca "Guvernul a esuat nu doar moral, ci si politic".

Demonstratii antiguvernamentale au avut loc, de asemenea, în mai multe orase din Ungaria, între care Miskolc, Gyor, Pecs, Debrecen, Bekescsaba, Tatabanya, Szekesfehervar, Szekszard, Kecskemet, Nyiregyhaza, Szombathely, Szolnok, Eger, Szeged si Kaposvar.

Vicepresedintele socialist Zoltan Gogos a declarat, la Szolnok (centru), ca este necesar ca fiecare persoana publica sa fie investigata în legatura cu cresterea averii personale.

Un purtator de cuvânt al DK, Zsolt Greczy le-a spus protestatarilor, la Miskolc (nord-est), ca partidul sau cere alegeri anticipate si va pregati un program, pâna în primavara urmatoare, care sa scoata tara din situatia în care se afla.

Liderul Egyutt Viktor Szigetvari a îndemnat, la Gyor (nord-vest), ca pâna la alegerile din 2018 partidele de opozitie sa formeze o alianta care sa înfrânga Fidesz.

Un expert în lupta împotriva coruptiei din cadrul LMP, Akos Hadhazy, a spus ca fenomenul coruptiei nu poate fi eliminat, dar a subliniat ca sunt necesare legi care sa-l limiteze.

Grupul parlamentar al Fidesz a apreciat, citat într-un comunicat, ca lupta împotriva coruptiei este necesar sa înceapa în cadrul opozitiei de stânga. Stânga este condusa de catre aceeasi oameni care au fost implicati în cele mai corupte guverne din toate timpurile, a replicat puterea.

Protestele de duminica au fost organizate de aceleasi persoane care s-au acuzat între ele de coruptie, a replicat grupul Fidesz, citându-l pe liderul DK Ferenc Gyurcsany care a afirmat ca i-a parasit pe socialisti din cauza coruptiei din partid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.