Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste și FURIE în SUA, după ordinul de restricție dat de Trump - VIDEO

www.washingtonpost.com
proteste Washington

Mii de persoane au manifestat duminică în faţa Casei Albe în sprijinul musulmanilor împiedicaţi să intre pe teritoriul american prin ordinul executiv privind imigraţia semnat de către preşedintele american Donald Trump, relatează AFP.

''Iubire, nu teamă. Aceasta este ceea ce conferă grandoare Americii'', slogan reluat în cor de către o mulţime compactă ţinută la distanţă de reşedinţa prezidenţială prin grilajele înalte care închideau Pennsylvania Avenue.

''Acest decret este într-adevăr împotriva principiilor noastre fondatoare şi împotriva a ceea ce spune Constituţia'', declara Jeff Locwood (44 de ani), înconjurat de numeroase persoane cu pancarte, pe care se putea citi ''Imigranţii sunt America'' sau ''Lăsaţi-i să intre!'', dar şi de unele purtând bonete roz, ''pussy hats'', simbolul ralierii opozanţilor faţă de preşedinte în timpul ''Marşului femeilor'', la care au participat circa o jumătate de milion de persoane la Washington săptămâna trecută.

Citește și: Turcia și Grecia, la un pas de RĂZBOI: TENSIUNI în Marea Egee

''El (Trump) spune că nu este antimusulman, dar este antimusulman, mai ales atunci când spune că va avea grijă de creştini'' în ţările arabe, declara, cu indignare, Khadija Shakour, americancă de religie musulmană, cu vălul tradiţional pe cap, purtând o pancartă pe care scria ''NU excluderii religioase''.

Numeroşi manifestanţi afişau de asemenea reproduceri ale Statuii Libertăţii şi fluturau steaguri americane, convinşi că decretul este îndreptat împotriva a şapte ţări musulmane (Siria, Libia, Iran, Irak, Sudan, Yemen şi Somalia) şi că suspendarea măsurii de primire de refugiaţi contravine valorilor americane.

''Familia mea, evreiască, este solidară cu refugiaţii musulmani'', scria Tall Zlotnitsky (43 de ani) pe o pancartă purtată de către soţia sa şi fiii lor. ''Am sosit fără acte în Statele Unite la vârsta de 12 ani şi am rămas aici. America mi-a dat o şansă'', explica el, contestând argumentele în materie de securitate avansate de către Trump în legătură cu necesitatea de a introduce ''verificări extreme'' pentru cetăţenii unor ţări considerate ca fiind cu risc. ''Nici un american n-a fost ucis din 1975 de către vreun cetăţean al uneia dintre cele şapte ţări. Să iei o parte întreagă din lume şi să-i spui 'Sunteţi inamicii noştri' incită la violenţă. Aceasta nu este America'', a mai spus el.

''Dacă el a făcut aceasta în primele şapte zile, cine ştie la ce să ne aşteptăm în următorii patru ani'', declara la rândul său Sonja Davidovic, o tânără de origine sârbă, rezidentă în SUA de circa zece ani. ''Important acum este să ne mobilizăm'', a spus ea, potrivit Agerpres.

Aproximativ 300 de manifestanţi au pătruns la sfârşitul zilei pe aeroportul Dulles, situat în apropiere de Washington, în intenţia de a-i susţine pe eventualii pasageri blocaţi din cauza decretului lui Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.