Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste în Algeria: mii de oameni cer demisia președintelui Abdelaziz Bouteflika, aflat la putere de 20 de ani

BBC
Algeria proteste

Mii de algerieni au luat parte la noi proteste în capitală şi alte oraşe marţi, cerându-i preşedintelui Abdelaziz Bouteflika să îşi dea demisia şi respingând oferta sa de a nu-şi duce la capăt noul mandat dacă va câştiga alegerile din aprilie, scrie Reuters, informează News.ro.

Citește și: Noi tensiuni între India și Pakistan - Un submarin indian ar fi încercat să intre în apele teritoriale pakistaneze

„Sfârşitul jocului”, scria pe o pancartă, „sistemul - pleacă”, era inscripţionat pe alta.

Protestele nu par a fi coordonate de cineva sau să aibă o organizare clară, Algeria fiind în continuare dominată de veteranii războiului de independenţă împotriva Franţei (1954-1962), printre care se află şi Bouteflika.

Însă tensiunile reprezintă cea mai mare provocare de până acum pentru preşedintele algerian şi pentru elita care conduce ţara care constă în partidul aflat la putere, oameni de afaceri, armata şi serviciile de securitate.

Zeci de mii de persoane au protestat în mai multe oraşe din Algeria, acestea fiind cele mai mari demonstraţii de la Primăvara Arabă din 2011, cerându-i lui Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, să nu participe la alegerile de pe 18 aprilie. El şi-a depus oficial candidatura duminică.

Marţi, sute de studenţi au protestat în mai multe oraşe precum Constantine, Annaba şi Blida.

Bouteflika, care se află la putere de 20 de ani, nu a vorbit în public de când a suferit un infarct în 2013.

Tinerii algerieni doresc o nouă generaţie de lideri. Algerienii au tolerat în mare parte mandatele lui Bouteflika, el aducând pace şi stabilitate, chiar dacă cu preţul unei toleranţe scăzute faţă de orice fel de opoziţie.

Însă populaţia tânără a Algeriei, 70% având sub 30 de ani, doresc mai multe locuri de muncă, servicii mai bune şi eliminarea corupţiei.

Oponenţii lui Bouteflika au declarat că el nu mai este potrivit pentru a conduce ţara, făcând referire la starea sa de sănătate şi la lipsa unor reforme economice din partea sa pentru a gestiona rata mare a şomajului, care este de peste 25% printre persoanele de sub 30 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.