Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste în Kazahstan împotriva lui Nursultan Nazarbaev - Poliția a operat zeci de arestări

kazahstan

Poliţia din Kazahstan a arestat vineri zeci de protestatari în capitala Astana şi în cel mai mare oraş din ţară, Alma-Ata, relatează reporterii Reuters, potrivit Agerpres.

Protestele au fost organizate de bancherul Muhtar Abliazov, refugiat în Franţa, opozant al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev. Fiica acestuia, Dariga Nazarbaeva, a fost desemnată miercuri preşedintă a Senatului în locul lui Kasîm-Jomart Tokaev, care a preluat ca interimar funcţia de şef al statului şi a propus schimbarea denumirii capitalei în Nursultan, după prenumele celui care a condus ţara timp de peste 30 de ani.

În Kazahstan vor avea loc alegeri prezidenţiale anul viitor. Abliazov susţine că preşedintele demisionar pregăteşte o succesiune dinastică.

La Astana şi Alma-Ata au protestat câteva zeci de manifestanţi, unii purtând baloane albastre, folosite de mai multă vreme ca emblemă a opoziţiei. Poliţia a intervenit - inclusiv cu efective în echipament pentru reprimarea revoltelor - şi i-a arestat aproape pe toţi. Legislaţia din Kazahstan permite doar manifestaţiile autorizate.

Nazarbaev, care a demisionat marţi, are încă atribuţii importante ca şef al Consiliului de Securitate. El a discutat joi la telefon, alături de Tokaev, cu preşedintele rus Vladimir Putin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.