Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste inedite: Actorii francezi ocupă teatrele

evz.ro
Teatrul La Scala din Milano

Două mari scene teatrale franceze sunt ocupate în această perioadă de studenţi ai unor universităţi de arte dramatice şi de angajaţi din industria spectacolelor, care solicită redeschiderea spaţiilor culturale, închise de mai multe luni în Franţa din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP.

Citește și: Marcel Ciolacu profețește: momentul în care va pica Guvernul Cîțu

Câteva zeci de studenţi la arte dramatice au pătruns marţi în Teatrul Naţional La Colline din Paris, urmând exemplul angajaţilor din industria spectacolelor care "ocupă" de mai multe zile o altă scenă prestigioasă franceză, Teatrul Odeon din capitala Franţei.

"Deschiderea este esenţială", se poate citi pe pancartele protestatarilor reuniţi în sediul Teatrului La Colline, alături de alte mesaje precum "Viaţa fără cultură, cu capul înainte direct în zid".

"Mai multe zeci de studenţi manifestează în exterior, în timp ce 30 de studenţi au fost autorizaţi să pătrundă în acest teatru", situat în partea estică a Parisului şi condus de regizorul şi dramaturgul Wajdi Mouawad, care se află în timpul unor repetiţii în incinta clădirii, a precizat o sursă. La Colline este, ca şi Odeon, unul dintre cele şase teatre naţionale din Franţa.

Potrivit aceleiaşi surse, protestatarii sunt studenţi la Conservatorul Naţional Superior de Artă Dramatică şi la Şcoala Superioară de Artă Dramatică.

Ei au urmat exemplul protestelor de la Teatrul Odeon, ocupat începând de joia trecută de reprezentanţi ai sectorului cultural, care solicită redeschiderea spaţiilor culturale şi ajutoare financiare.

Ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot, s-a deplasat sâmbătă la Teatrul Odeon şi a promis că va continua negocierile, însă sindicatul CGT Spectacle a anunţat marţi că va continua protestul.

În acelaşi registru, aproximativ 30 de angajaţi din industria spectacolelor au petrecut noaptea de luni spre marţi într-un teatru din oraşul Pau, situat în sud-vestul Franţei, "în semn de solidaritate cu colegii de la Odeon", şi solicită la rândul lor ajutoare financiare, potrivit manifestanţilor şi Primăriei locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.