Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste masive în Iran, împotriva peședintelui și a clerului. Trump denunță corupția regimului iranian

iran protest

Mii de persoane au ieşit vineri în stradă, pentru a doua zi consecutiv, în mai multe oraşe din Iran, pentru a protesta faţă de politica economică a guvernului, nivelul de trai şi corupţie, în manifestaţii care, în unele locuri, au degenerat în înfruntări cu forţele de securitate, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Conform imaginilor difuzate pe reţelele sociale, proteste s-au desfăşurat în oraşele Mashhad, Nishapur, Kashmar, Shahrud, Kermanshah, Rasht, Tabriz şi Isfahan.

Vezi și: Liviu Dragnea vrea să îl elimine pe Mihai Tudose. Congresul extraordinar al PSD la un pas de a fi convocat (surse)

Manifestanţii au scandat sloganuri contra preşedintelui iranian, Hassan Rohani, dar şi a clerului iranian, acuzat că nu empatizează cu problemele reale ale societăţii: "Naţiunea este un cerşetor, în timp ce membrii clerului trăiesc precum Dumnezeu". 

De asemenea, protestatarii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de fondurile alocate de regimul iranian către alte ţări din regiune, în condiţiile în care propriul popor se confruntă cu dificultăţi economice: "Nici Gaza, nici Liban, viaţa mea o sacrific pentru Iran". 

Protestele au crescut în intensitate în ultimele săptămâni, mai ales după ce, la începutul lui decembrie, au fost prezentate bugetele pentru 2018. 

Oficialii iranieni de securitate au avertizat protestatarii în privinţa continuării demonstraţiilor după confruntări care au avut loc joi între manifestanţi şi poliţie în trei oraşe din provincia nord-estică Razavi Khorasan, informează agenţia dpa.

Vezi și: Rareș Bogdan lansează informația care CUTREMURĂ scena politică: sondajul care dă peste cap coaliția

"Nu există autorizaţie pentru astfel de proteste", a spus, potrivit agenţiei de ştiri Tasnim, Mohsen Hamedani, şef al securităţii guvernatorului Teheranului, care a acuzat grupările de opoziţie iraniene din străinătate că se află în spatele chemărilor la manifestaţii. 

Mass-media au relatat că sute - iar postări social media vorbesc de mii - de oameni care au luat parte la protestele de joi din oraşele Mashhad, al doilea cel mai populat oraş iranian, Nishapur şi Kashmar. 

La Mashhad, după confruntările dintre protestatari şi forţele de poliţie şi securitate, au fost arestate peste 50 de persoane. 

Statele Unite au condamnat "cu fermitate arestarea manifestanţilor paşnici". 

"Liderii iranieni au transformat o ţară bogată cu o istorie şi o cultură considerabile într-un stat paria epuizat economic ale cărui exporturi principale sunt violenţa, baia de sânge şi haosul", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Și Donald Trump a reacționat în urmă cu trei ore la evenimentele din Iran, salutând protestele pașnice împotriva corupției regimului și împotriva finanțării de către Iran a terorismului în alte țări. „Guvernul iranian ar trebui să respecte drepturile populației, inclusiv dreptul de exprimare. Întreaga lune privește!”, a scris Trump pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.