Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea vrea să îl elimine pe Mihai Tudose. Congresul extraordinar al PSD la un pas de a fi convocat (surse)

pixabay.com
diverse, umbra, timp

Partidul Social Democrat este un butoi cu pulbere și explozia nu va întârzia să apară. Deși în public președintele PSD, Liviu Dragnea, neagă că ar exista grupări în cadrul partidului: ”În fiecare zi citesc pe stiripesurse ca sunt grupări in PSD!”, spunea șeful PSD acum câteva săptămâni.

Lovitură pentru Casa Regală de la Guvern. Atac dur al premierului: 'Nu-mi vine să mă apuc să recunosc că există nu ştiu ce coroană pe aici...'

Acele grupări chiar există! După aruncarea peste bord a fostului premier Sorin Grindeanu, surse din cadrul partidului susțin pentru STIRIPESURSE.RO că se fac preparativele pentru răsturnarea de către PSD și a premierului Mihai Tudose. Se vorbește și de perioada în care ar urma să fie convocat un Congres extraordinar al PSD - luna februarie 2018.

”Le-a spus unora ca în februarie va face congres să îl dăm pe Mihai jos. Cică nu ar mai răspunde la comenzile lui și nu se mai poate avea încredere în el”, susține unul din influenții vicepreședinți ai PSD pentru stiripesurse.ro

Deși lucrurile păreau a fi intrat într-o anumită logică după lovitura de forță a premierului Mihai Tudose la momentul eliminării din guvern a titularilor de la Dezvoltare, Transporturi și Fondurile Europene, Sevil Shhaideh, Răzvan Cuc și Rovana Plumb, în fapt lucrurile s-au înrăutățit foarte mult.

Pe de o parte, liderul partidului și susținătorii lui consideră că partidul trebuie să acționeze unit și pe o singură voce (cea a președintelui partidului), în timp ce ceilalți lideri susțin că strategia ”Șefului” s-ar fi dovedit falimentară, susținând în același timp necesitatea unei acțiuni mai prudente și mai aplicate mai ales spre zona economică.

Rareș Bogdan lansează informația care CUTREMURĂ scena politică: sondajul care dă peste cap coaliția

”Noi în loc să ne focusăm să terminăm odată cu legile justiției și să le arătăm celor care ne-au votat că putem să ducem o treabă până la capăt, o tot lălăim cu economia... de parcă ar depinde doar de noi treaba asta. Asta nu înțeleg Tudose și ai lui! Noi trebuie să răspundem în fața celor care ne-au votat și să le facem pe plac și oamenii ne-au votat să reformăm Justiția, nu să ne credem tigrii Europei și jupâni în Balcani”, este de părere unul din greii care i-a rămas fidel lui Liviu Dragnea.

De partea lor, ceilalți cred că Liviu Dragnea a pierdut contactul cu realitatea și acționează ca un dictator:

”Nu poți să conduci partidul, guvernul și țara din birou prin liste trimise pe la instituții. El asta face - trimite liste cu cine unde ar trebui să fie numit. Păi stai așa mai frate că partidul nu ești tu, nu e Partidul Liviu Dragnea! Este PSD și social-democrația nu e Dragnea sau alt pitpalac care îți spune toată ziua ”Ești cel mai tare șefu!” La faza cu Grindeanu am pus cu toții botul, dar nu poți schimba premierii partidului ca pe ciorapi”, a spus unul din importanții lideri ai PSD.

”A ajuns un fel de Ceaușescu! Conduce prin fițuici și nu prin decizii ale forurilor statutare ale partidului. Nu a mai convocat Biroul Permanent Național de foarte mult timp”, a comentat unul din importanții parlamentari ai PSD.

Un eventual congres extraordinar nu pare a fi nici pe placul baronilor partidului care până acum au stat deoparte de bătăliile interne. Ei sunt de părere că un nou război PSD vs. PSD nu ar mai putea fi suportat și că singura soluție e aceea a conlucrării chiar și forțate între Dragnea și Tudose:

”Dacă iar începe sarabanda demiterilor/numirilor și reforme peste reforme nu mai facem nimic. Ar trebui să se gândească toți și la faptul că atunci când vei merge să ceri din nou votul trebuie să arăți că ai și rezultate”, e de părere unul din cei pomeniți mai înainte.

Radicali sunt de ambele părți:

”Trebuie să scăpăm de Dragnea cât mai repede! Suntem izolați în Europa și în familia social-democrației europene. Nimeni nu mai vorbește cu noi de când cu nebunia asta cu Justiția pe care au pornit-o total aiurea. Chiar te rog să bagi asta să se știe că nu ne este frică de el”, susține un senator din Ardeal.

”Tudose e clar dat cu serviciile și chiar dacă ne va costa la imagine nu se poate merge mai departe cu el. Trebuie demis de urgență și președintele Dragnea chiar are dreptate când ne-a spus la câțiva la Crăciun că Tudose e cu serviciile. Vedem că el negociază cu #rezist, el vrea să fie frumos la ambasade, la toți soroiștii și ong-urile lor. Noi vrem să guverneze un pesedist, nu un securist! Să plece Tudose singur și cât mai repede!”, susține unul din deputații destul de vocali ai partidului.

Anul 2017 par a se încheia într-o derută totală în partid. Pe de o parte se consolidează rezistența la Liviu Dragnea și au fost destule întâlniri în care s-a discutat deschis despre ”perioada post-Dragnea” și s-a vorbit deschis chiar și de o forțare a schimbării Statutului PSD la un eventual Congres extraordinar al PSD în sensul revenirii alegerii președintelui partidului în cadrul congresului și nu prin procedura alegerii directe de către toți membrii partidului.

Tabăra Dragnea susține că ”este posibil să fie puțin mai greu ca la Grindeanu”, dar sunt de părere că zilele premierului Tudose sunt numărate în fruntea Guvernului României.

Repercusiunile războiului ar urma să fie vizibilele curând și la nivelul publicului și luna ianuarie ar putea fi definitorie. Felul în care taberele vor alege să lupte va spune multe despre cât de pustiitor va fi noul conflict.

Ca în orice război sunt și mulți lideri ai partidului care s-au angajat în nici una din tabere. Este foarte posibil ca tocmai aceștia să încline balanța de putere.

Prin urmare toate posibilitățile sunt deschise - un congres extraordinar, o executie sumară sau abandonarea tuturor planurilor și conviețuirea de conveniență până la alegerile parlamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.