Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protestele par să se diminueze în Sri Lanka - Manifestanții părăsesc clădirile oficiale

independent.co.uk
sri lanka

Manifestanţii din Sri Lanka au anunţat joi că se retrag din clădirile publice pe care le-au ocupat în ultimele zile, promiţând însă să continue presiunea asupra preşedintelui Gotabaya Rajapaksa, care nu şi-a oficializat demisia, şi a premierului Ranil Wickremesinghe, relatează AFP, potrivit Agerpres.

'Ne retragem paşnic din palatul prezidenţial, din secretariatul prezidenţial şi din birourile prim-ministrului, începând chiar din acest moment, dar vom continua lupta', a declarat un purtător de cuvânt.

Cu câteva ore înaintea anunţului, poliţia i-a respins pe manifestanţii care încercau să pătrundă în sediul parlamentului.

Mulţimea contestatară a invadat miercuri birourile premierului, după ce ocupase sâmbătă palatul prezidenţial, forţându-l pe Rajapaksa să fugă în străinătate.

Aproape 85 de persoane au fost rănite în ciocniri şi un bărbat a murit asfixiat de gazele lacrimogene.

Wickremesinghe, numit preşedinte interimar de Rajapaksa, ceruse evacuarea clădirilor publice şi ordonase poliţiei să facă 'ceea ce este necesar pentru restabilirea ordinii'.

Sute de mii de persoane au vizitat reşedinţa de când aceasta a fost deschisă pentru public după fuga lui Rajapaksa.

Într-o declaraţie televizată, premierul a spus miercuri că manifestanţii care îi ocupau birourile 'vor să mă împiedice să mă achit de responsabilităţile mele de preşedinte interimar'.

'Nu le putem permite fasciştilor să preia puterea. Trebuie să punem capăt acestei ameninţări fasciste împotriva democraţiei', a adăugat el.

Interdicţia de deplasare, ridicată în zori, a fost impusă din nou pentru mijlocul zilei, doar la Colombo.

Rajapaksa promisese că va demisiona miercuri, însă până acum nu există un anunţ oficial.

După o zi de escală în Maldive, el a plecat joi spre Singapore, împreună cu soţia sa Ioma şi două gărzi de corp, la bordul unui zbor comercial al companiei Saudia.

Potrivit presei locale, Rajapaksa a cerut iniţial un avion privat, refuzând să ia o cursă comercială alături de alţi pasageri din cauza primirii ostile de care a avut parte la sosirea în Maldive.

Presa a relatat că Rajapaksa a petrecut noaptea la hotelul de lux Waldorf Astoria Ithaafushi, şi a pus în paralel această opulenţă şi criza economică pe care o traversează locuitorii ţării sale.

Potrivit unor surse din domeniul securităţii, demisia lui Rajapaksa ar putea fi anunţată joi.

'Scrisoarea de demisie a fost pregătită, de îndată ce el va da unda verde, preşedintele parlamentului o va publica', a explicat o sursă pentru AFP.

Conform unor surse diplomatice, SUA i-au refuzat lui Rajapaksa cererea de viză. El renunţase la cetăţenia americană în 2019 înaintea de a candida la funcţia de preşedinte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.