Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protestul fermierilor - Italia propune reduceri de taxe, fermierii sunt divizați din cauza demonstrațiilor de la Roma

Il Fatto Quotidiano
proteste fermieri italia

Guvernul italian a propus ca fermierii cu venituri de pâna la 15.000 de euro să fie scutiţi de plata impozitului pe venit (IRPEF). Grupurile de fermieri sunt împărțite: unii sunt gata să pună capăt protestelor, iar alții anunță demonstrații la Roma și Bruxelles.

Concesiile guvernului ar putea convinge din nou cele mai radicale grupuri de protest ale fermierilor să-și anuleze inițiativele planificate, așa cum au făcut săptămâna trecută pentru marea demonstrație anunțată la Roma, relatează Euronews citat de Rador Radio România.

Pe lângă scutirea de impozit deja decisă în cazul veniturilor fermierilor direcți și ai antreprenorilor agricoli care câştigă sub 10.000 de euro pe an, guvernul a propus o reducere cu 50% a impozitului pe venitul persoanelor fizice pentru cei cu venituri de peste 15.000 de euro. Măsura va fi votată joi în Parlament, în cadrul așa-numitului decret Milleproroghe asupra căruia probabil că guvernul își va asuma răspunderea.

Datorită acestor măsuri și dezbaterilor de la Ministerul Agriculturii, una dintre principalele grupări mobilizate, Riscatto Agricolo, s-a declarat gata să încheie protestul în câteva zile.

Cu toate acestea, alte asociații mai radicale, precum Altragricoltura și Popoloproductivo, au anunțat sosirea la Roma a o sută de tractoare, o demonstrație la Campidoglio joi și defilarea a două vehicule în centrul orașului, similară cu cea de vinerea trecută.

Care sunt revendicările fermierilor italieni împotriva UE

Cea mai mare organizație din sector, Coldiretti, a decis să se adreseze direct Europei. Președintele acesteia, Ettore Prandini, se întâlnește marți cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, și cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Coldiretti a convocat și o manifestație la Bruxelles pe 26 februarie, cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană.

Criticile la adresa politicii agricole europene au fost explicate de Confagricoltura. "Stimulentele sunt jumătate față de cele de acum douăzeci de ani. La acestea se adaugă costuri și reguli de muncă inadecvate, criza acordurilor multilaterale, şi o creștere a costului banilor", a declarat președintele Massimiliano Giansanti pentru Corriere della Sera. ''Fermele nu mai rezistă', a conchis Giansanti, referindu-se la pandemie și la războiul din Ucraina.

 

Protestele fermierilor continuă în restul Europei

 

Marţi, fermierii belgieni au blocat parțial cu sute de tractoare portul Anvers. ''Acțiunile fermierilor provoacă perturbări serioase ale traficului în zona portuară'', citim pe site-ul portului belgian, al doilea ca mărime de pe continent pentru traficul de marfă.

În Spania, cultivatorii se află pentru a șaptea zi consecutivă în stradă pentru a protesta împotriva creșterii costurilor de producție, fenomen cauzat de politica europeană comună și de seceta care a lovit țara. Motive diferite, dar greutăți similare şi în Moldova, unde tractoarele fermierilor au umplut principala șosea către România, cerând subvenții guvernamentale pentru combustibil și semințe.

În Polonia, fermierii suferă de pe urma intrării cerealelor produse în Ucraina. Furia fermierilor din Polonia este îndreptată mai ales împotriva concurenței produselor ucrainene, cărora UE le-a deschis porțile prin eliminarea taxelor de import. Manifestanții se plâng mai ales că grâul din Ucraina a provocat o scădere a cererii și a prețurilor pentru producția locală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.