Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Atanasie de Bogdania despre mănăstirile românești din Occident: Multinaționale și multietnice, prin excelență, misionare

basilica.ro
Mănăstirea Pârvești

La simpozionul internațional despre monahismul ortodox, PS Atanasie de Bogdania a prezentat specificul și vocația monahismului românesc în Occident.

Ierarhul a ilustrat vocația misionară a monahilor din diaspora apelând la spusele Sfântului Ioan Scărarul: „Îngerii sunt lumină monahilor, iar monahii sunt lumină mirenilor”.

„Acest lucru se potrivește perfect cu situația din diaspora ortodoxă, unde puținele oaze monastice existente, chiar dacă fără o prezență numeroasă a cinului monahal, aduc lumină și binecuvântare nu doar unor regiuni întregi ci de multe ori chiar unei eparhii sau a unei țări”, a adăugat Preasfinția Sa, conform Basilica.ro.

„Vocația monahismului din diaspora este una misionară, una care aduce har și binecuvântare în mijlocul cetății și nu neapărat una care caută fuga din cetate, cum o întâlnim în monahismul cenobitic clasic”, a explicat Arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

„Putem constata că monahismul din diasporă poartă un caracter separat, specific, în dependență de țară și tradiție. O trăsătură proprie multor comunități monahale din Occident e faptul că ele sunt multinaționale și multietnice. E văzut ca un fapt absolut firesc să se slujească în câteva limbi. Acest lucru ne amintește de armonia între comunitatea română, greacă și rusă de la M-rea Neamț sub păstorirea Sfântului Paisie (Velicicovschi)”.

Obști în formare, cu multe lipsuri

PS Atanasie a prezentat mănăstirile românești din diaspora și a spus că în cea mai mare parte, acestea sunt înființate după anul 2000.

„În continuare multe dintre ele sunt obști în formare, cu multe lipsuri”, a precizat ierarhul oferind exemplu obștea monahală din Portugalia. „În anumite privințe este mult mai greu ca în România. Dar când apar primele roade, oboseala devine odihnă”.

El a mai spus că necesitatea deschiderii mănăstirilor în Occident a fost imperativă și a semnalat că în absolut toate eparhiile din diaspora română există obști monahale.

„Ne putem întreba dacă Biserica poate exista fără mănăstiri… Da, poate, și a și existat, însă lipsa acestora este un simptom foarte îngrijorător. Ea arată degradarea per ansamblu a societății creștine. Biserica Ortodoxă Rusă a trecut prin această mare tragedie când absolut toate mănăstirile ei au fost lichidate în primii ani de după revoluția bolșevică. Biserica, deși prigonită, a continuat însă să trăiască în chip ascuns … și a supraviețuit. Iar odată cu oferirea posibilităților de exprimare a libertății religioase s-a văzut în primul rând chiar setea de redeschidere a mănăstirilor”.

Parohiile nu au posibilitatea de slujire în timpul săptămânii

„Astăzi toate mănăstirile ortodoxe din Occident sunt, prin excelență, misionare”, a insistat PS Atanasie de Bogdania.

„În diaspora română cei mai mulți preoți sunt puși în situația de a lucra, multe parohii nu au posibilitatea fizică de a sluji în cursul săptămânii, chiar și la marile sărbători. Astfel, mănăstirile rămân practic singurele centre ortodoxe din diasporă unde există posibilitatea de a săvârși ciclul liturgic zilnic după rânduiala tipiconală”.

„Mănăstirea există nu doar pentru monahi, ci pentru toți cei care caută împlinirea spirituală aici. Mirenii sunt cei care vin aici să-și aline sufletul, să primească o mângâiere, să-și încarce bateriile duhovnicești. Aceasta o vedem în pelerinajele care se fac la mănăstirile din diasporă”.

Câte mănăstiri sunt în Italia

Arhiereul vicar Atanasie de Bogdania a menționat că în Episcopia Italiei există în prezent 8 așezăminte monahale.

Prima mănăstire ortodoxă românească în Italia a luat naștere în anul 2007 în orașul Mirabella Eclano, la 80 de km de Napoli. Cea mai nouă mănăstire din eparhie a fost înființată chiar în primăvara anului 2021 și se află în localitatea San Antonio Tortal – Trichiana, în apropiere de frontiera cu Austria.

„Nădejdea noastră rămâne ca mănăstirile să-și păstreze lumina și harisma de a propovădui și a mărturisi credința dreptslăvitoare, pentru că odată cu pierderea lor intră în declin întreaga Biserică Ortodoxă”, a spus ierarhul la finalul intervenției.

Simpozionul internațional „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție bimilenară și provocări contemporane” s-a încheiat miercuri. Actele simpozionului vor fi publicate la Editura Basilica, în seria Studia Canonica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.