Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Nichifor Botoșăneanul a primit mesaj de felicitare de la Patriarhul Daniel cu ocazia onomasticii sale

basilica.ro
Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul își aniversează onomastica în data de 9 februarie, cinstindu-l ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Mucenic Nichifor din Antiohia Siriei (secolul 3). Patriarhul Daniel i-a transmis Preasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.

Profil biografic

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul (născut Nicolae Horia) s-a născut în data de 14 noiembrie 1967, la Brăila. A urmat cursurile Colegiului Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău și apoi a absolvit Facultatea de Mecanică, Specializarea „Maşini Termice” la Universitatea din Galaţi.

Între anii 1993-1997 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, Secţia Pastorală, unde a obţinut diploma de licenţă prin prezentarea tezei „Relaţia părinte-fiu duhovnicesc în Patericul Egiptean”.

În anul 1993 a fost închinoviat la Mănăstirea Sihla din judeţul Neamţ, iar în 1995 a fost tuns în monahism. Un an mai târziu a devenit ieromonah, pe seama Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi. Hirotonia a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în acel moment Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

În anul 2001, a fost numit egumen la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”, iar în anul 2004, hirotesit protosinghel. În perioada martie-iulie 2007, a fost secretar la Sectorul exarhat al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În 2008 a fost numit stareţ al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, iar în anul 2009 a primit rangul de arhimandrit din partea Mitropolitului Teofan al Moldovei şi Bucovinei. A urmat studii de master și apoi doctorale la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

Din februarie 2009, a fost numit exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. A fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor în ședința Sfântului Sinod din 25 februarie 2021 și hirotonit episcop în data de 7 martie 2021 în Catedrala Mitropolitană din Iași.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.