Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Timotei îndeamnă credincioșii la rugăciune: 'Nu se cuvine să cinstim timpul, ci pe Dumnezeu'

basilica.ro
PS Timotei Prahoveanul

Citând cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, miercuri, după slujba mulțumire oficiată în Catedrala Patriarhală cu prilejul începutului de an bisericesc, PS Timotei Prahoveanul a amintit că „Nu se cuvine să cinstim timpul, nici oamenii, nici materia, ci pe Dumnezeu, cel care a așezat anii și vremurile”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a menționat că tradiția de a începe anul bisericesc în data de 1 septembrie și-ar avea rădăcinile încă din perioada nașterii Domnului, în vremea lui Cezar Augustus sau, după alții, în timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, potrivit basilica.ro.

Ierarhul a explicat că sărbătoarea noului an bisericesc este legată de Indictionul romanilor. Indict înseamnă în limba latină început și hotar, iar Indictionul era o perioadă de cincisprezece ani în care autoritățile romane colectau dările pentru Armată și Împărăție. După 15 ani, taxele se puteau schimba în funcție de situația țării.

Este cunoscut că încă din anul 327, creștinii făceau slujbe de sărbătoarea Indictionului la care participau toți locuitorii cetății. Iar la una dintre aceste slujbe a afirmat Sf. Ioan că nu se cuvine să cinstim timpul, ci pe Dumnezeu.

„Se cuvine ca la zile mari, cum este Începutul anului bisericesc să nu ne raportăm la oameni, ci la Dumnezeu, prin care și de la care sunt toate”, a subliniat părintele episcop vicar îndemnând la rugăciuni de mulțumire și recunoștință.

„Această îndatorire de a-i mulțumi lui Dumnezeu ne face plini de nădejde că El va privi mereu spre noi. Dacă uităm de Dumnezeu, s-ar putea ca și El să-și întoarcă privirea și milostivirea de la noi”.

„Biserica ne îndeamnă mereu să înălţăm rugăciuni de mulţumire. Suntem întotdeauna preocupaţi de nevoile noastre personale şi cerem insistent ajutorul lui Dumnezeu în tot felul de împrejurări, dar adeseori uităm să Îi şi mulţumim pentru darurile primite. Din acest motiv, Biserica a alcătuit astfel de rugăciuni, precum cele ale slujbei de Te Deum, pe care ar trebui să le înălţăm mereu. Recunoştinţa noastră este cea care ne umple cu nădejdea că Dumnezeu va privi mereu spre noi”.

În predica sa, PS Timotei Prahoveanul a amintit tradiția sfințirii caselor cu agheasmă la începutul lunii și a deplâns faptul că aceasta a dispărut de la orașe. De asemenea, ierarhul a elogiat viața sfântă a cuvioșilor cinstiți în prima zi din anul bisericesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.