Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Timotei Prahoveanul: 'Dacă noi nu ne învrednicim, înseamnă că vrednicia noastră nu este pe măsură'

basilica.ro
ps timotei

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a slujit de Acoperământul Maicii Domnului în satul prahovean Butuci.

La predică, ierarhul a evocat evenimentul serbat în data de 1 octombrie:

„Către revărsatul zorilor, Andrei cel numit «nebun pentru Hristos» pentru multa lui evlavie, și un ucenic de-al său, Epifanie, au văzut în înaltul Bisericii Vlaherne dintr-un cartier al vlahilor (în Constantinopol, n. red.) pe Maica Domnului care avea acoperământul ei ținut deasupra tuturor celor prezenți. Erau vremuri tulburi pentru ei, cu numeroase amenințări și, arătându-se Maica Domnului, credincioșii dar mai ales acei oameni cu viață duhovnicească înaltă, au înțeles prezența și permanenta ei ocrotire. Împreună cu Maica Domnului au mai fost văzuți în rugăciune și alți sfinți, ceea ce înseamnă că Biserica este ocrotită de ei.

Această sărbătoare nu este doar aducere aminte a unei arătări minunate a Maicii Domnului în Constantinopol în anul 910”, a subliniat PS Timotei citat de basilica.ro.

„Cunoaștem în istoria Bisericii nenumărate semne minunate pe care Maica Domnului și sfinții ni le-au dat, de care unii oameni cu adevărat preocupați de viața în Hristos s-au învrednicit. Dacă noi nu ne învrednicim, înseamnă că vrednicia noastră nu este pe măsură”, a adăugat ierarhul.

În continuare, Preasfințitul Părinte Timotei a relatat mai multe minuni săvârșite de Maica Domnului și legătura sfinților cinstiți în data de 1 octombrie cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

„Biserica a așezat în această zi pomenirea unor sfinți care au primit de la Maica Domnului mari daruri. Primul dintre ei a fost Roman Melodul, era din Siria, patria unor mari trăitori. Dintre aceștia era și Sfântul Roman Melodul care a mers la Constantinopol și care a dorit să slujească în marea Biserică, Sfânta Sofia, dar nu a fost primit deoarece nu avea voce. După mărturia lui, într-o noapte i s-a arătat Maica Domnului și i-a dat o bucățică de hârtie și l-a îndemnat să o înghită. A doua zi, Roman, care era un nepriceput în ale cântării a cântat cel mai frumos condac din cele câte s-au auzit vreodată în marea biserică «Sfânta Sofia», unde slujeau uneori și câte o sută de diaconi.

Din acel moment al întâlnirii cu Maica Domnului, Roman Melodul a scris cel puțin o mie de imne și rugăciuni, cele mai multe s-au păstrat. El a trecut la Domnul în anul 555 dar a rămas de la el mărturia unui slujitor al Bisericii care și-a pus nădejdea în Maica Domnului”, a adăugat PS Timotei.

Ierarhul a încheiat predica sa cu îndemnul ca oamenii să sporească credința și evlavia pentru că aceste sunt cu adevărat importante.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a acordat, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rangul de iconom stavrofor preotului paroh Corneliu Florin Pîrvu și Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu” preotesei Elena Otilia Pîrvu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.