DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PS Timotei Prahoveanul, despre Patriarhul Justinian: 'Avem întotdeauna datoria de a-l pomeni ca pe un ierarh luptător'

basilica.ro
patriarhul justinian marina manastirea radu voda

La comemorarea a 44 de ani de la trecerea în veşnicie a Patriarhului Justinian Marina, PS Timotei Prahoveanul a spus că „avem totdeauna datoria de a-l pomeni ca pe un ierarh luptător”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oficiat slujba de pomenire la locul de odihnă al celui de-al treilea patriarh al României, Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, scrie Basilica.ro.

Citește și: S-ar pregăti debarcarea lui Vlad Voiculescu! USR-PLUS i-ar fi găsit deja înlocuitor

Părintele Episcop a oferit câteva detalii cu privire la pregătirile pe care le-a făcut Patriarhul Justinian pentru timpul când va pleca din viaţa pământească.

„Pregătindu‑și locul de veci în așteptarea Învierii, la Mănăstirea Radu Vodă, s‑a gândit la permanenta lui pomenire, hotărând ca Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Roman Ialomițeanul, să fie executor testamentar și să îi rânduiască slujbele întru pomenirea sa”.

Citește și: Sindicaliștii din Poliție: Cu ce se deosebește Cîțu de Dăncilă, dacă iese la declarații publice fără să aibă habar de materia respectivă?

„A adresat adeseori unor călugărițe cu viață aleasă din mănăstirile arhiepiscopiei bucureştilor, rugămintea de a-l pomeni”.

„În mănăstirile Arhiepiscopiei Bucureștilor, ca și în toate mănăstirile de tradiție, există rânduiala ca la trecerea către Domnul a unui slujitor al Bisericii, dar şi a unui bun credincios, să fie citită permanent, în zilele respective, Psaltirea, ceea ce s‑a și întâmplat la trecerea la Domnul a fericitului întru pomenire Patriarh Justinian”, a spus PS Timotei Prahoveanul.

Ierarhul a făcut referire la sprijinul Patriarhului Justinian pentru clericii şi credincioşii din diaspora.

Citește și: Video. Bărbatul care l-a amenințat cu moartea pe Raed Arafat, internat la Spitalul de Psihiatrie

„În contextul anului comemorativ şi omagial 2021 în Patriarhia Română, „ne gândim la dragostea pe care Patriarhul Justinian a avut‑o față de credincioșii din diaspora românească, mult mai puțini atunci la număr decât în prezent, la vizitele pe care le‑a făcut în diferite locuri, la întâlnirile sale cu episcopii ortodocși, dar și cu reprezentanții unor culte”.

„La dragostea pe care a avut‑o în mod special față de așezămintele românești din Țara Sfântă, fiind vorba de cele două biserici de la Ierusalim, respectiv, de la Iordan, al căror ctitor este, în sensul în care el s-a ocupat de pictarea celor două lăcaşuri de cult, dar şi de dotarea lor cu mobilier, veşminte şi obiecte de cult”.

Citește și: Rareș Bogdan atenționează: Se încearcă atragerea cetățenilor europeni către idei precum egalitarism, desființarea proprietății, desființarea valorilor tradiționale

„Avându‑i în vedere pe monahii care trăiau dincolo de granițele țării, a făcut o vizită la Muntele Athos, ajungând la Schitul Prodromu și facilitând în ultimii ani ai arhipăstoririi sale sosirea unor monahi români acolo, întrucât toți cei de acolo erau bătrâni și neputincioși în a duce mai departe tradiția românească a acestui schit”.

„Avem întotdeauna datoria de a-l pomeni ca pe un ierarh luptător, care şi-a pomenit şi preţuit înaintaşii, iar semnele acestor cinstiri sunt vizibile”, a continuat Preasfinţia Sa.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul s-a rugat lui Dumnezeu ca Patriarhul Justinian „să se bucure de slava celor bineplăcuţi lui Dumnezeu pentru lucrarea sa, pentru îndelungata lui slujire, într-o vreme de încercare”.

Citește și: Sorin Grindeanu, ieșire în forță: ‘Îl atenționez pe ministrul Lucian Bode că aștept extrem de rapid ca acest Corp de control să prezinte raportul, pentru că nu cred că Ana Munteanu a acționat de capul ei’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.