Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Timotei Prahoveanul: 'Sărbătoarea sfinţilor români ne aduce aminte că avem un tezaur inestimabil'

timotei prahoveanul

În Duminica a doua după Rusalii, numită şi a Sfinţilor Români, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a liturghisit la baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale din Bucureşti.

În predica sa, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a precizat care este „tezaurul inestimabil” lăsat nouă de sfinţii români, basilica.ro.

Citește și: Rareș Bogdan dezvăluie varianta PNL pentru funcția de Avocat al Poporului: Nu e Ana Birchall

„Sărbătoarea sfinţilor români ne aduce aminte că avem un tezaur inestimabil: credinţa acestora mărturisită în decursul a 2.000 de ani de istorie creştină. Această credinţă este mai de preţ decât aurul, argintul şi nestematele pe care le-am putea avea”, a spus Preasfinţia Sa.

Părintele Episcop a dorit să evidenţieze în mod deosebit în această zi pe doi dintre toţi sfinţii români: pe Sf. Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu şi pe Sf. Ioan Iacob Hozevitul.

Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost printre cei mai mari domni pe care i-a avut pământul românesc, conform PS Timotei Prahoveanul.

„Înţelept cărturar, iubitor de rugăciune, de cântare, al artelor, al frumuseţilor celor văzute, dar mai ales a celor nevăzute, Constantin Brâncoveanu a preferat să moară decât să-şi lepede credinţa”.

Citește și: În contextul creșterii cazurilor de coronavirus, Nelu Tătaru trage semnalul: O să fim nevoiți să aplicăm și anumite restricții

El este un „exemplu de păstrare şi de mărturisire a credinţei şi dragoste faţă de pământul pe care l-a slujit ani la rând ca mare boier şi apoi ca voievod vreme îndelungată”.

La cel de-al doilea sfânt nominalizat a precizat că rămas orfan de tată, mamă şi de bunica ce l-a crescut, „a schimbat dragostea faţă de oameni şi faţă de rudenii cu iubirea faţă de Dumnezeu”.

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul s-a nevoit în Ţara Sfântă 24 de ani, dintre care 8 ca sihastru pe valea pârâului Hozeva, unde a şi trecut la Domnul în anul 1960. În frumoasele lui versuri adresate monahilor de la Neamţ, prietenii lui, dar şi românilor, le aminteşte „să nu uite de credinţa şi de ţara lor”, a mai afirmat Episcopul.

În partea de final a omiliei, PS Timotei Prahoveanul a menţionat că sfinţii români, prin viaţa lor, ne îndeamnă „să mărturisim credinţa, să ne iubim Biserica şi neamul”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.