Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD a CAPITULAT: Cel mai important articol din răspunderea magistraţilor rămâne NESCHIMBAT

www.cugetliber.ro
justiție, judecată

Comisia specială parlamentară pentru modificarea legilor Justiţiei a decis păstrarea în forma actuală a articolului 94 din Legea privind Statutul judecătorilor şi procurorilor.

Articolul 94 din Legea 303 la Titlul IV privind răspunderea judecătorilor şi procurorilor prevede că: "Judecătorii şi procurorii răspund civil, disciplinar şi penal, în condiţiile legii", scrie agerpres.ro.

Citește și: Sanda Ladoși și soțul ei, săltați de mascati: Acuzatii grave ale DIICOT – prejudiciu imens

Parlamentarii din comisie au respins, astfel, un amendament la lege al senatorului PSD, Şerban Nicolae, potrivit căruia articolul 94 se modifică şi va avea următorul cuprins: "Judecătorii şi procurorii răspund penal, civil, disciplinar şi patrimonial, în condiţiile legii. Dispoziţiile prezentei legi privind răspunderea judecătorilor şi procurorilor nu se aplică persoanelor care ocupă funcţii asimilate magistraţilor".

De asemenea, parlamentarii au adoptat un alt amendament al lui Şerban Nicolae, potrivit căruia alineatul 1 al articolului 95 al Legii 303 se modifică astfel: "Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii".

Citește și: Câștig uriaș pentru televiziuni, după moartea actriței Stela Popescu: Cine a fost liderul surpriză în audiențe

Alineatul 2 al aceluiaşi articol a fost modificat în varianta PLx 418/2017 prin care se propune modificarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor: "În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia".

Comisia a decis că alineatele 1 şi 2 ale articolului 96 rămân în varianta iniţială a Legii 303.

Citește și: Acuzaţii fără precedent ale ministrului Muncii: Lia Olguţa Vasilescu ‘pune la zid’ multinaţionalele

La alineatul 1 se prevede că: "Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare", iar la alineatul 2 al aceluiaşi articol se precizează: "Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă".

Totodată, alineatul 3 al articolului 96 din Legea 303/2004 potrivit căruia "cazurile în care persoana vătămată are dreptul la repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare săvârşite în procese penale sunt stabilite de Codul de procedură penală", a fost abrogat.

Citește și: Semnal de alarmă! Apa îmbuteliată, la preț de MARMURĂ! Ce pregătesc mai-marii statului

La momentul discutării alineatului 4 al articolului 96, la propunerea deputatului Marton Arpad dezbaterea a fost sistată şi se va relua miercuri de la ora 13,00.

Textul actual al alineatului 4 al articolului 96 prevede: "Dreptul persoanei vătămate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare săvârşite în alte procese decât cele penale nu se va putea exercita decât în cazul în care s-a stabilit, în prealabil, printr-o hotărâre definitivă, răspunderea penală sau disciplinară, după caz, a judecătorului sau procurorului pentru o faptă săvârşită în cursul judecăţii procesului şi dacă această faptă este de natură să determine o eroare judiciară".

Citește și: Reacție vehementă a Olguței Vasilescu! „NU sunt de acord” .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.