Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD, despre scandalul dezinfectanţilor: Cineva este vinovat de crimă cu premeditare

spital

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi din spitale nu putea avea loc fără o complicitate în sistem, spune deputatul PSD Tudor Ciuhodaru. Medicul din Iaşi crede că imediat după apariţia scandalului, dezinfectanţii respectivi ar fi trebuit retraşi din spitale.

Tudor Ciuhodaru critică lentoarea autorităţilor în scandalul Hexi Pharma: "În prima secundă după lansarea măcar a ipotezei pe piaţă că nu este ceva în regulă cu acei dezinfectanţi, trebuia stopată de la nivel ministerial utilizarea acestora. Mi se părea firesc să se facă o celulă de criză, să se găsească un comitet care să acţioneze imediat şi nu cred că era o problemă de a fi înlocuiţi aceşti dezinfectanţi, pentru a se asigura siguranţa tuturor pacienţilor din România şi să nu ajungem în situaţia în care sunt amânate operaţii de urgenţă, intervenţii chirurgicale importante".

"Ţineţi cont că avem o Agenţie Naţională de Management al Calităţii în Sănătate. Nu ştiaţi, nu? Cu un conducător care are rang de ministru şi care se ocupă de acreditarea spitalelor şi a ceea ce se întâmplă ca proceduri în spitalele din România. Nu ştiu dacă nu s-ar fi putut strecura măcar pe acolo un amendament, o procedură, prin care să se asigure şi acel autocontrol intern în ceea ce priveşte utilizarea acestor substanţe. Dar haideţi să spunem lucrurilor pe nume: lucrurile acestea în mod cert nu se puteau face fără o complicitate între cei care lucrează în sistemul medical şi care şi astăzi încearcă să-şi şteargă urmele şi reprezentanţii industriei farmaceutice", a declarat, la RFI, deputatul PSD.

Tudor Ciuhodaru vorbeşte despre crimă cu premeditare: "Este revoltător! Lucrez în sistemul de urgenţă de 25 de ani. Atunci când până şi puţinul care ţi se pune la dispoziţie nu este ceea ce ar trebui să fie, când cineva acolo este vinovat de crimă cu premeditare, cred că trebuie să răspundă până la sfârşit".

"Sunt mai multe trepte de asumare a răspunderii. Vorbesc în primul rând de cei care au făcut un veritabil atentat la viaţa românilor, vorbesc de firma care a comercializat aşa ceva pe piaţă, dar şi cei care de atâta timp au avut menirea de a verifica lucrurile în sistem, de la tot ce înseamnă administraţie medicală, aceiaşi oameni care sunt de 20 de ani prin Direcţiile de Sănătate Publică, manageri de spitale, au partea de vină că nu i-a interesat. Ştiţi foarte bine că sub aspectul comisioane, plimbări pe la congrese şi alte facilităţi de acest gen, se ştie că orice concern farmaceutic ştie la un moment dat să-şi cumpere liniştea şi protecţia, în aşa fel încât nimeni să nu mai spună nimic", afirmă deputatul-medic.

Tudor Ciuhodaru condamnă faptul că spitalele nu raportează rata reală a infecţiilor nosocomiale: "S-a ajuns la o situaţie pe care nu mi-o puteam imagina: diluţii de 100 de ori, practic apă chioară şi în aceste condiţii vedem că avem cele mai curate spitale din Uniunea Europeană. Dacă în Germania o rată a infecţiilor nosocomiale de 6%-7% este relativ normală, raportată cel puţin de autorităţile sanitare, am în Iaşi spitale cu zero infecţii nosocomiale, în contextul în care sunt spitale vechi de 260 de ani, pavilionare, în care asistenta din UPU ajunge până în sala de operaţie sau maşina de gunoi trece pe lângă cea care aduce medicamentele sau căruţul cu care se transportă produsele de laborator".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.