DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PSD face precizări după AVERTISMENTUL lansat de Comisia Europeană: 'Stopăm plecarea tinerilor'

PSD2

Majorările de salarii sunt necesare pentru a stopa plecarea tinerilor din România, a precizat luni purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre.

"Partidul Social Democrat şi-a asumat un set de măsuri prevăzute în programul de guvernare, care se încadrează în pragul de deficit de 3% prevăzut în Pactul de Stabilitate şi Creştere al Uniunii Europene. În viziunea PSD, creşterea salariilor din România este absolut necesară pentru a stopa plecarea tinerilor din ţară. Dacă nu s-ar lua aceste măsuri, mediul de afaceri s-ar confrunta cu o lipsă din ce în ce mai accentuată a forţei de muncă. Este foarte greu să convingi un tânăr absolvent de facultate sau de şcoală profesională să rămână în ţară, în condiţiile în care salariile românilor sunt de 3-4 ori mai mici decât ale europenilor", a afirmat Dobre într-un comunicat transmis STIRIPESURSE.RO.

Citește și: Asta trebuie să faci dacă vrei să trăiești mult: Regulile de respectat

Potrivit acestuia, programul de guvernare şi-a arătat eficienţa după primul trimestru, când România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană.

"Creşterea de 5,7% din această perioadă este o creştere în termeni reali, care validează programul de guvernare şi măsurile luate în această perioadă. În aceste condiţii, sugestiile care evoca restrângeri bugetare sau revenirea la politica de austeritate nu sunt deloc justificate. România va continua să îndeplinească promisiunile din programul de guvernare, privind reducerea diferenţei dintre salariile românilor şi media europeană. Totodată, amintim faptul că în mai multe rânduri s-au înregistrat diferenţe mari între estimările Comisiei Europene privind deficitul bugetar şi datele economice reale. În 2015, această abatere a fost de 2 puncte procentuale, respectiv deficit de 2,8% în estimarea Comisiei, faţă de 0,8% deficit înregistrat în mod real. Aşadar, privim cu anumite rezerve avertismentele de la Bruxelles care se bazează pe astfel de estimări", a arătat Dobre.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Primele fotografii cu Denisa Manelista

Purtătorul de cuvânt al PSD subliniază că ieşirea abruptă din cadrul obiectivelor pe termen mediu (MTO) s-a produs în timpul guvernării Cioloş, când deficitul a crescut de la 0,8% în 2015, la 2,4% în 2016.

"De asemenea, trebuie precizat că la nivelul Uniunii Europene sunt din ce în ce mai multe state care consideră că restrângerile bugetare pe baza MTO ar avea un caracter cvasi-excesiv, care încurajează mişcările euro-sceptice, de genul celor care au condus la decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană", a mai arătat Adrian Dobre.

Citește și: STUDIU Dezvoltarea copiilor e influențată NEGATIV de tații obezi

Comisia Europeană a adresat României un avertisment cu privire la existenţa unei abateri semnificative în 2016 de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu şi recomandă Consiliului să adopte o recomandare prin care să i se impună României să ia măsurile necesare în 2017 în vederea corectării acestei abateri semnificative, se arată într-un comunicat al CE.

Executivul comunitar precizează că este prima oară când se aplică această procedură a cadrului de guvernanţă economică al UE. Prin aceasta li se oferă autorităţilor posibilitatea de a lua măsuri corective pentru a evita deschiderea unei proceduri aplicabile deficitelor excesive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.