Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD și aliații vor să spargă pușculița Finanțelor. Pensionarii și medicii, în vizor

pensionari

PSD, UNPR și ALDE au depus în Senat trei proiecte legislative potrivit cărora se măresc toate pensiile, se majorează salariile medicilor cu 25% și se introduce o indemnizație specială pentru aproape 450.000 de pensionari agricultori.

Fenomenul nu este izolat. Initiativele vin în contextul în care la Camera Deputatilor a trecut tacit un proiect care le dă profesorilor din invatamantul preuniversitar pensii de serviciu in valoare de 80% din veniturile incasate in ultimul an.

De asemenea, PSD a depus mai multe amendamente in comisia de munca a Camera Deputatilor, amendamente care ar duce la cresterea salariilor pentru diferite categorii de bugetari.

1. Deputații PSD Nicolae Bănicioiu (fost ministru al Sanatatii) si Corneliu Buicu au depus în Senat o Lege privind cresterea salariilor medicilor din Romania.

"Incepand cu data de 1 ianuarie 2017, salariile medicilor din sistemul public de sanatate vor creste timp de 4 ani, anual, cu 25%. Sumele necesare cresterii salariale vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat", spune legea.

În expunerea de motive inițiatorii susțin că sistemul medical are un deficit de medici de aproximativ 40% datorat, in principal, nivelului de salarizare ce se situeaza "cu mult sub importanta, raspunderea si prestatia profesionala a acestora".

2. Un numar de 32 de parlamentari UNPR vor și ei să introducă o indemnizație specială pentru agricultori, măsură care vizează 468.138 de oameni.

Proiectul introduce un nou alineat în Legea privind sistemul unitar de pensii publice: "Pensiile fostilor membrii cooperatori din agricultura se majoreaza la 500 de lei prin acordarea unei indemnizatii speciale"

UNPR-istii spun că valoarea medie a indemnizatiei de agricultor este în prezent de 361 de lei pe luna și că majorarea pana la 500 de lei este "o masura de protectie sociala, avand ca sursa bugetul de stat".

3. Parlamentarii ALDE i-au cooptat pe PSD-iști și pe UNPR-iști într-un alt proiect de modificare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

"Valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mica de 40% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 ianuarie 2017, respectiv de 45% din castigul salarial mediu brut utlizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat incepand cu 1 iulie 2017", se arata in proiectul semnat de 56 de parlamentari, printre care si unii PNL.

Initiatorul spune ca in prezent procentul obligatoriu nu exista in lege si pensionarii “reclama acest abuz al statului care pur si simplu a nationalizat o parte a pensiei”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.