Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD nu mai are de ales. Trebuie să se lepede de Ponta

dragnea-ponta1

Cum era de așteptat s-a declanșat urgia. Nu trebuia să fii vreun geniu să-ți dai seama că aici se va ajunge. 32 de morți, peste o sută de răniți, nicio responsabilitate politică.

Marți seara, 20.000 de bucureșteni furioși au mărșăluit pe străzile Capitalei. Mobilizați pe facebook, fără lideri, fără stimulente, mii de tineri au cerut trei capete: Ponta, Oprea și Piedone. Adică, cei care, din în ce mai evident, trebuie să răspundă politic pentru o ”breșă” gravă în sistem, care a făcut posibila tragedia.

E adevărat, s-au scandat lozinci împotriva întregii clase politice, împotriva corupției și nepăsării. Mânia s-a descărcat, dar este doar prima zi. E vorba de oameni hotărâți să iasă și mâine, și poimâine. Și lor li se vor adăuga și alții. În București și în alte orașe.

Televiziunile de știri n-au mai putut ignora problema fundamentală: responsabilitatea politică pentru tragedia de la Colectiv. După multe diversiuni și tentative de a muta subiectul către BOR, către eroismul medicilor și pompierilor, buba s-a spart. Ca de obicei, întâi pe facebook, apoi pe micile ecrane.

E greu de spus în acest moment ce au în minte premierul, vicepremierul sau Primarul sectorului 4. Primul e de la PSD, ceilalți doi sunt de la UNPR. Pentru UNPR a fost evident încă după incidentul cu polițistul mort din coloana oficială a lui Gabriel Oprea că o candidatură pe picioare proprii în 2016 nu mai e decât o glumă. PSD rămâne singura gazdă electorală posibilă pentru a salva parlamentarii partidului ”interesului național”.

Fiecare oră de protest, relalatată pe facebook sau în emisiile TV, are costuri uriașe pentru partidul lui Dragnea. Pentru UNPR, nu mai vorbim. Nimeni nu-i va lua pe listă pe cei care au devenit paria scenei politice din România.

În 2014, în două săptămâni, PSD și candidatul său la prezidențiale au ignorat furia românilor. Și au pierdut nici mai mult, nici mai puțin decât 3 milioane de voturi (Ponta avea un avans de 1 milion în primul tur și a pierdut la 2 milioane în turul al doilea).

PSD este fix în aceeași situație de acum un an.

Nu va merge nici cu bani mai mulți la pensii, la salariile bugetarilor sau scăderi de impozite și taxe.

Nici o mită electorală nu mai poate cumpăra bunăvoința unei majorități revoltate și furioase.

Dragnea nu mai are decât o soluție. Cu cât mai repede, cu atât mai mici costurile. Trebuie să-și strângă partidul și să ia decizia crucială - retragerea sprijinului politic pentru Victor Ponta. Și mai simplu ar fi să-l convingă să demisioneze.

Greu de spus ce mai poate salva PSD după plecarea de la guvernare. E cert că un nou prim-ministru nu va mai fi tot de la ei. Dacă Dragnea renunță la artificiile de imagine, la ipocrizie și se apucă de o curățarea autentică a partidului, poate mai au o șansă să nu ia un scor foarte slab la parlamentarele de anul viitor.

E cert un lucru. A rezista din nou valului uriaș de nemulțumire, așa cum au făcut-o între tururi la prezidențialele de anul trecut, va arunca PSD în haos anul viitor.

Dragnea are cheița de la această criză teribilă, mutată în stradă și, cu cât ezită mai mult să o răsucească, cu atât cresc șansele unui dezastru electoral pentru partidul de stânga al României.

P. S. Sacrificarea doar a lui Oprea ar fi o greșeală. Politicienii experimentați știu că atunci când ai cedat un pas, trebuie să cedezi tot. Ar însemna deci o prelungire inutilă a protestelor și o creștere a intensității lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.