Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD, PP-DD și PDL, amendate după controalele privind finanţarea partidelor în 2012

alegeri panotaj

000 de lei în urma controalelor efectuate la sedii centrale şi organizaţii locale ale formaţiunilor politice privind finanţarea pe anul 2012.

În urma controalelor, finalizate în decembrie 2013, la nivelul a 12 sedii centrale şi organizaţii locale ale formaţiunilor politice, în şase cazuri s-au înregistrat încălcări ale prevederilor legale în vigoare referitoare la finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale ,potrivit unui comunicat al AEP remis marţi Agerpres.

Astfel, PER (sediul central) a fost amendat cu 20.000 de lei şi i-a fost confiscată suma de 260.887,30 de lei pentru încălcarea articolului 3, alineatele 2 şi 3, articolului 4, alineatul 4, articolului 9 şi a articolului 12, alineatul 3 din Legea 334/2006 referitoare la finanţarea partidelor politice.

PSD (sediul central) a primit o amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea articolului 3, alineatul 3 din aceeaşi lege.

Filiala Caraş-Severin a PDL a fost amendată cu 10.000 de lei şi i-a fost confiscată suma de 193.806 de lei pentru încălcarea articolului 3, alineatele 1 şi 2 şi a articolului 12, alineatul 1, litera f din Legea 334/2006.

PP-DD (sediul central) a primit o amendă de 10.000 şi i-a fost confiscată suma de 167.200,66 de lei pentru încălcarea articolului 3, articolului 4, alineatul 4, articolului 9, alineatul 1 şi a articolului 12, alineatul 3.

De asemenea, PER Bacău a primit avertisment pentru încălcarea articolului 3, alineatul 3, iar PRM Galaţi a primit trei avertismente şi i-a fost confiscată suma de 30 de lei pentru încălcarea articolului 3, alineatele 2 şi 3, articolului 4, alineatul 4 şi a articolului 9, alineatul 1 din legea menţionată.

AEP a efectuat verificări şi la sediile centrale ale USL, PDL şi Partidei Romilor şi la filialele UNPR sector 6, PP-DD Vâlcea şi PNL Satu Mare. În aceste cazuri AEP notează că nu a fost cazul de sancţiuni.

Acţiunile de control au avut loc din oficiu, în conformitate cu prevederile Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu completările ulterioare, cu Planul de control pe anul 2013, aprobat de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, precum şi cu notificarea misiunii de control.

Articolul 3, alineatul 1 din Legea 334/2006 stipulează că sursele de finanţare ale partidelor politice sunt: cotizaţiile membrilor de partid; donaţiile; veniturile provenite din activităţi proprii şi subvenţiile de la bugetul de stat.

La alineatul 2 din lege se arată că partidele politice nu pot avea avea şi folosi alte surse de finanţare decât cele prevăzute la alineatul 1, iar la alineatul 3 se precizează că partidele politice au obligaţia de a-şi organiza contabilitate proprie.

'Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii până la data de 31 martie a anului următor, precum şi lista membrilor de partid care au plătit într-un an cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară', se precizează la articolul 4, alineatul 4.

La articolul 9 din lege se prevede la alineatul 1 că 'partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, lista persoanelor fizice şi juridice care au făcut într-un an fiscal donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii de bază minime brute pe ţară, precum şi suma totală a donaţiilor confidenţiale primite până la data de 31 martie a anului următor', iar la alineatul 2 că această listă trebuie să conţină pentru persoanele fizice: numele şi prenumele membrului de partid, codul numeric personal, cetăţenia, valoarea, felul donaţiei şi data la care a fost efectuată, iar pentru persoanele juridice: denumirea, sediul, naţionalitatea, codul unic de înregistrare, valoarea, felul donaţiei şi data la care a fost efectuată donaţia.

La articolul 12, alineatul 1, litera f se menţionează că partidele politice nu pot desfăşura activităţi specifice societăţilor comerciale, însă de la această prevedere sunt exceptate 'înstrăinarea terenurilor şi clădirilor din patrimoniu, dar numai după cel puţin 10 ani de la înregistrarea în patrimoniu, cu excepţia partidelor politice aflate în curs de dizolvare'. Termenul de 10 ani nu se aplică în situaţia bunurilor imobiliare moştenite.

Articolul 12, alineatul 3 stipulează că partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, cuantumul total al veniturilor provenite din alte surse, până la data de 31 martie a anului următor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.