Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce îi arată Dragnea pisica Guvernului Cioloș. Generalul Iarnă vs. calculele PSD la parlamentare

stiripesurse.ro / Florin Puşcaş
liviu dragnea

PSD se pregătește de  discuții cu toți factorii politici interesați pentru a  pune  din nou presiune pe Guvernul Cioloș și a  obține rezultatul scontat. Amenințat, pentru a  cincea  oară, de la instalarea sa, cu moțiunea de cenzură de către  conducerea PSD,  soarta Executivului depinde, îns pecial de poziția PMP. În fapt însă, scopul urmărit de  conducerea PSD  este  unul mult mai pragmatic decât  bulversarea  scenei politice  chiar înainte de  alegerile parlamentare din acest an.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunțat deja ca avea  o întâlnire  cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu pentru a analiza oportunitatea depunerii unei moţiuni de cenzură. Pretextul a  fost deja  găsit: scandalul pe tema impozitului pentru veterani.

Potrivit unor surse din PSD, sunt analizate mai multe variante de lucru: dacă discuțiile cu ALDE  și tatonările cu PMP decurg bine,  moțiunea  ar putea  fi depusă în prima decadă a  lunii septembrie, când parlamentarii  revin la lucru. În caz  contrar, totul se amână în a  doua parte a lunii.

Matematica simplă arată că PSD nu reuşeşte să formeze o majoritate parlamentară  doar cu ALDE și UDMR. Actualul Parlament este format din 356 de deputaţi şi 157 de senatori, iar majoritatea este asigurată de cel puţin 257 de voturi. PSD deţine 194 de aleşi,  și poate conta pe cei  37 ai ALDE şi  pe alţi 23 de parlamentari UDMR, dacă  liderii Uniunii sunt de acord  să susțină un astfel de  demers. Cu 254 de   voturi potențiale, cu trei mai puţini decât majoritatea necesară, social- democrații  au nevoie de cei 42 de parlamentari PMP  pentru  a  fi siguri de succes.

Dincolo însă, de  aspectele de ordin procedural,  discuțiile  ce vor  fi purtate de  liderul Liviu Dragnea în aceste săptămâni mai au încă un obiectiv: ralierea PMP și UDMR  pentru a determina  guvernul Cioloș  să  devanseze data alegerilor prin crearea unui bloc unit care să  folosească  moțiunea de cenzură ca  instrument de presiune în acest sens.

Dacă dinspre Palatul Victoria au fost avansate  două date, ambele în luna  decembrie, respectiv zilele de 4 sau 11 ale acelei luni,  ambele scenarii provoacă fiori  la nivelul conducerii social-democrate. Perspectiva  unui campanii electorale ineficiente în plină iarnă, când  ziua se îngână cu noaptea mult mai devreme,  riscul unor intemperii, coroborat cu infrastructura deficitară din mediul rura, unde se află  electoratul tradițional  al acestui partid,  și lipsa de eficiență a  autorităților  în lupta  cu Generalul Iarnă, dovedită de-a  lungul atâtor ierni, ar putea  arunca  în aer scorul PSD  la  viitoarele alegeri.

Și nu doar al social-democraților. UDMR și PMP-ul întărit prin fuziunea cu UNPR se  bazează mult și pe electoratul dinzona rurală.  Iar  pe acest lucru  mizează liderii PSD  pentru a convinge cele două partide să se ralieze la acest demers, pentru ca, împreună, ca  un bloc unit să pună guvernul Cioloș într-o situație  fără ieșire: ori devansează data alegerilor în noiembrie, ori suportă consecințele votului unei moțiuni de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, susțin  sursele citate.

În opinia conducerii PSD, cele mai potrivite  date pentru  organizarea alegerilor parlamentare  ar fi  20 sau 27 noiembrie, ultima fiind cea preferată.

Chiar și în cazul în care  Dragnea va  reuși să obțină sprijinul UDMR și PMP,  nu este clar dacaă această strategie va avea efectul scontat,  Guvernul Cioloș nu are prea mult de pierdut. În cazul în  care  o eventuală  moțiune de cenzură va trece de votul parlamentului,  același guvern  va  rămâne  în funcție  cu titlu interimar și va organiza alegerile parlamentare, inclusiv la  data luată în calcul de premier și miniștrii săi.  În paralel,   amenințarea  cu moțiunea de cenzură a mai fost  fluturată de c onducerea PSD de încă patru ori până acum la adresa  Guvernului Cioloș, fără niciun efect. Executivul a  continuat  cu măsurile care au provocat la acea vreme nemulțumirea social-democraților, cazul evacuării Antenelor din sedii sau al schimbării prefecților numiţi de Guvernul Ponta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.