Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD promite mai multe maternităţi

firea

Vicepresedintele PSD Gabriela Firea afirmă că "reforma Guvernului Victor Ponta in domeniul sănătății aduce mai multe maternități".

"Considerată domeniu prioritar de către guvernul Ponta, Sănătatea are nevoie nu doar de o finanțare corespunzătoare, ci și de o reformă profundă. Dincolo de măsurile genrale cu impact major, așa cum a fost distribuirea cardurilor de sănătate, există nevoi specifice în diferite sectoare de activitate ale sistemului public de Sănătate, pentru care au fost concepute programe punctuale.

Un prim astfel de program îl preprezintă Sistemul Național Integrat al marilor Urgențe, destinat pacientului „critic” – aflat la granița dintre viață și moarte. Ministerul Sănătății a pus la punct un pachet de Cinci Acțiuni Prioritare, menit să acopere deficitul de finanțare și să asigure un tratament adecvat al pacientului de-a lungul întregului circuit: pre și intraspital.

Cele cinci Acțiuni Prioritare, de care vor beneficia anual peste 100.000 de pacienți, vor acoperi următoarele segmente de activitate sau patologii: Anestezie-Terapie Intensivă (finanțarea activității), Infarct Miocardic Acut (finanțarea stenturilor)), Moarte Subită (finanțarea defibrilatoarelor implantabile intracardiace), Accident Vascular Cerebral Acut (finanțarea medicamentelor trombolitice) și Traumă (finanțarea dispozitivelor medicale speciale de osteosinteză necesare intervențiilor chirurgicale la pacienții cu fracturi).

Un alt program este cel de reconstrucție a rețelei de radioterapie, în cadrul căruia Ministerul Sănătății a alocat aproximativ 40 de milioane de euro dintr-un împrumut de 250 milioane de euro, contractat cu Banca Mondială. În cadrul acestui proiect vor fi reabilitate și 12 centre de oncologie.

La ultima rectificare bugetară, Guvernul Romaniei a alocat Ministerului Sănătăţii finanţarea necesară pentru finalizarea lucrărilor de contrucţie şi reabilitare a şase maternitati noi. Două dintre acestea vor fi la Bucureşti ( cu această ocazie se va rezolva problema privind lipsa locurilor la Terapia Intensivă pentru nou-născuţi în Bucureşti), celelalte vor fi în ţară.

Pornind de la situaţia actuală a geneticii medicale în România, care este departe de serviciile şi exigenţele existente în ţările UE, Ministerul Sănătăţii va înfiinţa 6 centre regionale de boli genetice, la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Oradea, Craiova având ca scop scăderea frecvenţei şi implicit reducerea mortalităţii infantile cauzate de aceste maladii. Se cunosc în present peste 11.000 boli determinate sau condiţionate genetic, iar studiile arată că în România se nasc în fiecare an 7500-8000 copii cu boli genetice şi alţi cca 10000-11000 vor manifesta o boală determinată sau condiţionată genetic până la vârsta de 25 ani

După ce în anul 2011, Ministerul Sănătăţii a lansat, în premieră, Programul de fertilizare in vitro şi transfer embrionar, program oprit din păcate de fostul ministru liberal al Sănătății, se analizează posibilitatea reluarii unui astfel de Program, îmbunătățit pe baza experienței rezultate din derularea celui vechi, cel mai probabil, chiar de anul viitor.

Un loc aparte îl ocupă programele cu finanțare româno-norvegiană. Anul acesta a fost derulat programul „Iniţiative în sănătatea publică”, căruia i-a fost alocată o sumă totală de aproximativ 25 milioane de Euro, în 2 etape. Programul cuprinde 4 proiecte care urmăresc îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin creşterea capacităţilor de control şi prevenire pentru tuberculoză, HIV/SIDA, Hepatita B şi C, precum şi pentru prevenția bolilor cronice netransmisibile

În urma negocierilor cu guvernul norvegian, bugetul programului a fost suplimentat cu o sumă de peste 15 milioane de euro care va fi utilizată pentru implementarea a 6 noi proiecte care au ca obiectiv creşterea capacităţii de control a tuberculozei, screening pentru hepatita B şi C, îmbunătăţirea şi dezvoltarea registrelor de boli.

Nu în ultimul rând, pentru prima dată în ultimii 7 ani, lista de medicamente compensate şi gratuite s-a actualizat, acest proces fiind acum unul continuu. Au fost introduse 24 de molecule noi. Pacienţii care suferă de diferite forme ale unor boli cardiovasculare, oncologice, diabet zaharat, boli oftalmologice, nefrologice, precum şi boli inflamatorii reumatice şi cronice vor beneficia de tratament inovativ.

Toate aceste programe au însă nevoie de personal calificat pentru a fi puse în aplicare. Ministerul Sănătăţii a deblocat în acest an peste 1500 de posturi în cadrul unităţilor sanitare şi a serviciilor de ambulanţă din subordine. Posturile sunt de medici, asistenţi medicali, dar şi personal auxiliar necesar derulării activităţii", se arată într-un comunicat al purtătoarei de cuvânt a PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.