Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD și PNL, condamnate de AUR și USR să guverneze împreună

Inquam Photos / George Calin
Ciolacu Citu parlament coabitare

Făceam deunăzi-  aici - o scurtă analiză a vârfurilor de lance ale populismului românesc actual. Evenimentele de ieri, împreună cu sondajul CURS mi-au consolidat convingerea că cele două partide din sfera marginală a politicii (AUR mult spre drepta, USR mult spre stânga) obligă PSD și PNL să guverneze împreună și după următoarele alegeri parlamentare, anticipate sau la termen. Să vedem de ce:

1. INCIDENTELE DE LA PROTESTELE DE IERI au arătat încă o dată fața urâtă a dezlănțuirii nemulțumirilor, în paralel cu neputința și incompetența autorităților. De la ridicolul permanent în care se plasează Ministrul de Interne (fost al Transporturilor, Justiției și ce o mai fi nevoie prin casă) Bode, până la reacția întârziată a Jandarmeriei, totul arată ca într-un stat eșuat. Sigur că protestele sunt firești, le vedem în Occident mult mai numeroase, mai agresive și mai dese. Însă acolo nu sunt atacate instituții fundamentale (fizic și simbolic), iar forțele de intervenție se manifestă așa cum trebuie. În fine, riscurile de securitate pentru diplomații străini reprezintă o pată pe obrazul României.

2. AUR ESTE NOUL USR, DE DREAPTA ȘI FĂRĂ TROTINETE. Toată „logistica” discursivă și de acțiune a partidului lui George Simion este nivelul următor al conduitei USR de după intrarea sa în Parlament. Din 2016 până astăzi, USR - partid ce reprezintă, ca oricare altul, interese, aspirații și viziuni legitime ale unei părți a alegătorilor - s-a urcat pe valul de ură creat împotriva PSD, cu ajutorul diverselor forțe și mecanisme discrete, de la noi și de aiurea. Metodele din arsenalul fascist (consacrarea sintagmei lui Goebbels „ciuma roșie”, amenințări cu cătușele fluturate public, hărțuirea, jignirea, demonizarea și agresarea fizică a adversarilor politici, demonstrații de forță pentru a-și afișa susținerea, asumarea rolului de „oameni noi în politică”, compromiterea desfășurării lucrărilor parlamentului, tentativa de preluare a controlului asupra instituției de forță a parchetelor) au fost toate folosite cu succes, până de curând. Pentru că, dincolo de o zonă relativ îngustă a societății (noul proletariat progresist, preponderent corporatist, fără gândire critică, ușor de influențat prin metode digitale și căruia consumerismul îi insuflă o falsă stimă de sine, precum și vocația istorică a transformării orânduirii), USR capacitase și votanții anti-sistem, revoltații, marginalii, oamenii cu frustrări legitime sau inadaptări sociale. Astăzi, acești nemulțumiți sunt la AUR, alături de naționaliștii facili și diverse elemente cu convingeri extremiste. Iată, deci, diferențele de scor de la simplu la dublu, cu un AUR care face opoziție, așa cum știe și cum poate, în stradă, cu un lider limitat în exprimare, dar activ în transmisiuni live, și un USR debusolat de propria neputință, abandonat de susținătorii discreți și criticând, deloc inspirat, mișcările lui George Simion, deși acesta copiază și perfecționează primii 5 ani de politică mare ai cioloșiștilor.

3. CONDAMNAREA LA COABITARE. Actuala coaliție beneficiază de aceeași încredere conform sondajului amintit. Pe principiul vaselor comunicante, ceea ce pierde PNL (continuatorul FSN-ului lui Petre Roman, prin PD) merge către PSD (urmașul FDSN-ului lui Ion Iliescu), împreună având, din 1990 și până astăzi, între de 60% și 80% din voturi. PSD confirmă din prima lună statutul de partid consecvent și responsabil, deciziile guvernului în care se impune lejer și proiectul de buget indicând preocuparea pentru solidaritate socială, educație și dezvoltare economică, dar ilustrând și renumele consacrat, acela al științei administrației. Fără stridențe în comunicare, cu o forță teritorială incontestabilă, aflat astăzi și în postura de a se consolida suplimentar în mai multe județe, partidul condus de Marcel Ciolacu decontează minimal erodarea specifică puterii. În paralel, PNL încearcă să se regăsească ideologic și organizatoric. După „festivalul democrației” și victoria a la Pyrrhus a „echipei câștigătoare”, care nu au lăsat piatră peste piatră în Modrogan, unsul lui Klaus Iohannis, Florin Cîțu, are jumătate din scorul partidului la încredere și reprezintă discursul progresist-libertarian, de stânga, din PNL. O voce mult mai solidă mediatic este cea a lui Rareș Bogdan, însă acesta se află în zona conservatoare, a valorilor de dreapta, opus deci, autotintulatului Superman. Pe lângă aceștia, partidul se mai bazează pe forța organizatorică a foștilor PDisti, comasați majoritar în Transilvania, dar care nu văd cu ochi buni slăbiciunea în fața PSD (din totalul ministerelor asumate, PNL-ului îi lipsesc, în fapt, cel puțin 4, întrucât Apărarea, Externele, Internele și Educația se află de facto în siajul președintelui Iohannis, asemeni premierului Ciucă). Iată tabloul ce obligă cele două partide să meargă mai departe împreună. Pentru PSD va fi greu să se alieze cu AUR după alegeri, mai ales după semnalul negativ de ieri. În plus, partidul lui George Simion ar fi impredictibil la guvernare, într-o perioadă în care nimeni nu face experimente. Pentru „urmașii Brătienilor”, care în frunte cu același Klaus Iohannis, au diabolizat PSD, partidul lui Marcel Ciolacu a devenit, ironic și paradoxal, singura șansă de relevanță politică, deși PNL va rămâne partenerul secundar multă vreme de aici înainte, USR neputând să furnizeze voturile pentru un viitor guvern precum recent picatul Cabinet Cîțu.

o analiză de Bogdan-Ion Jelea, analist politic

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.