Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD: Taxarea persoanelor fără venit este eronată

PSD stiripesurse.ro

Decizia Guvernului de a taxa persoanele fara venit este una eronata din punct de vedere moral, social, dar si economic, sustine deputatul PSD Florin Tataru.

'Am citit ieri cu stupoare faptul ca în România se doreste a se introduce o noua taxa: 'taxa pe supravietuire'. Într-o încercare fara succes de a combate 'munca la negru', domnul secretar de stat în Ministerul Finantelor Gabriel Biris a ales sa vizeze aproximativ trei milioane de români care nu au niciun venit. Desi sunt de acord ca 'munca la negru' reprezinta o problema pentru bugetul de stat, stiu foarte bine ca multi oameni accepta sa lucreze fara contract pentru ca patronii le impun acest lucru, de cele mai multe ori pe un salariu mai mic decât salariul minim. (...) Crunta realitate este ca nu toti oamenii fara venit lucreaza 'la negru', exista multi oameni care chiar nu produc niciun venit, asa ca nu pot fi de acord cu concluzia Guvernului Ciolos. Consider ca decizia de a taxa persoanele fara venit este una eronata din punct de vedere moral, social, dar si economic', afirma Tataru, într-un comunicat remis marti AGERPRES.

În opinia sa, este datoria institutiilor statului sa asigure echitatea sociala, însa, spune el, este foarte greu sa compari viata unui cetatean care are un venit stabil lunar asigurat cu cea a unuia care practica agricultura de subzistenta, de exemplu.

'Aici trebuie sa intervina statul, prin institutiile sale, si sa se asigure ca vietile ambilor cetateni sunt respectate într-un mod cât mai echitabil. Datoria statului nu este sa faca profit economic, ci 'profit social', adica sa se asigure ca cetatenii sai au parte de conditii optime de trai. Pe de alta parte vreau sa clarific faptul ca PSD a sprijinit întotdeauna masurile de combatere a evaziunii fiscale. Eu, personal, am sustinut ca înca nu avem masuri eficiente si suficient de puternice pentru a descuraja evaziunea fiscala la nivel înalt si pentru a recupera la bugetul de stat prejudiciul facut de evazionisti. Însa, haideti sa diferentiem lucrurile. Obligarea la plata CASS a persoanelor fara niciun venit încalca art. 53 (2) din Constitutia României prin restrângerea unor drepturi si libertati în mod nejustificat, ca sa nu mai vorbim de faptul ca din punct de vedere moral este inacceptabil', precizeaza deputatul PSD.

Florin Tataru mai spune ca principala problema a României nu este ca 3 milioane de români care nu au venit nu îsi platesc contributia la sistemul de sanatate, ci ca nu îsi permit sa o plateasca.

Potrivit acestuia, problemele reale ale României sunt lipsa locurilor de munca, salariile mici, evaziunea fiscala la nivel înalt, lipsa dezvoltarii teritoriale, rata mica de absorbtie a fondurilor europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.