Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Puțină atenție și pentru domnul Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis prim  plan

Declarația de ieri a lui Iohannis despre viitorul premier și sfaturile date lui Cioloș poate intra la categoria ”copiii spun lucruri trăznite”.

E ceva infantil, tu, ditamai șef al statului, să-i recomanzi premierului în funcție, atenție! nu să se înscrie într-un partid sau altul, ci ”să-și exprime simpatia”, ”să-și declare preferința”. Un fel de - zi și tu ceva, Goe, zi măcar ce-ți place și ce nu-ți place...

Citește și: Un dosar în care era implicat Iohannis a dispărut: A fost topit/Documente

Cu o asemenea declarație copilăroasă, președintele a vrut să rămână prudent în cadrul constituțional, dar și să oblige partidele să sară în sus și să se raporteze la el. A fost un fel de ”Atenție! Comanda la mine!”.

Tăriceanu, Dragnea și ceilalți au procedat precum câinele lui Pavlov. Adică au mușcat momeala. Au început să vitupereze, să acuze, să vorbească de suspendarea președintelui (știm refrenul, e vechi de pe vremea lui Băsescu).

Lui Iohannis i-ar plăcea puțină victimizare, pentru că în sondaje nu stă chiar așa grozav. I-ar plăcea să se vorbească cât mai des de suspendare - asta-i irită pe români, să fie pus la zid, tras de urechi. În felul ăsta va participa și el, stingher, așa cum îl știm, la campania electorală.

Citește și: „Frăția PDL-istă” controlează internele. Ultima mișcare care arată că Blaga e încă șef

Problema lui Iohannis este că actorii care vor juca rolul Opoziției în această campanie, adică Ponta, Băsescu, Ghiță, chiar și Tăriceanu sunt mult mai experimentați decât el în ale politicii. Țintele lor vor fi mai sus decât Iohannis. După cum se vede, au început printr-un asalt la Kovesi. Probabil vor mai fi și altele spre zona serviciilor de informații.

Ei vor vorbi de străinii care ne țin sub papuc, nu de ”marionetele” lor de aici, ceea ce e mult mai periculos ca discurs decât orice atac la Iohannis.

Dacă chiar vrea să fie jucător, Iohannis va trebui să găsească antidotul pentru asemenea mesaje populist-naționaliste, mult mai periculoase și extrem de eficace într-o campanie electorală. Și uneori antidotul poate fi doar tăcerea sau ridiculizarea.

Cu alte cuvinte, Iohannis încearcă să facă agenda în următoarele două luni, dar e puțin probabil că va reuși. Are de partea cealaltă oameni mult mai hârșiți în așa ceva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.