Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Publicația Bloomberg spulberă administrația Biden: 'Președintele SUA a devenit un aliat al lui Putin!'

NY Times
Biden Putin

Administrația prezidențială americană se află de partea Kremlinul, punctează ediția americană a Bloomberg, asta totul din cauza poziției SUA în cazul atacurilor ucrainene asupra rafinăriilor din Rusia.

Publicația reamintește cititorilor că, de câteva săptămâni, Rusia desfășoară o campanie intensă de atacuri aeriene asupra sectorului energetic ucrainean și bombardează pozițiile defensive ucrainene de pe front.

Putin justifică loviturile asupra centralelor electrice ucrainene ca răzbunare pentru atacurile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol rusești. „Și aceasta ar fi doar o pălăvrăgeală goală”, având în vedere toate loviturile rusești anterioare asupra sectorului energetic al Ucrainei, notează Bloomberg.

"Este neobișnuit ca Statele Unite să fie de aceeași parte cu Putin în această chestiune. Administrația lui Joe Biden se opune public loviturilor Ucrainei asupra rafinăriilor de petrol, aparent temându-se de un impact asupra prețurilor globale ale petrolului.

Se remarcă faptul că este dificil pentru conducerea ucraineană să accepte o astfel de poziție a Statelor Unite, având în vedere că Ucraina cere de mult timp aliaților mai multă asistență militară, în special în ceea ce privește sistemele de apărare aeriană. Occidentul rămâne divizat cu privire la cât de multă presiune ar trebui pusă asupra unei Rusii înarmate nuclear pentru a ajuta Ucraina să câștige. (...) Indecizia din SUA și Europa formează o zonă de incertitudine în care Putin prosperă", scrie Bloomberg.

Contextul tensiunilor

De la începutul anului, Ucraina a efectuat o serie de atacuri cu drone asupra mai multor rafinării de petrol rusești, ceea ce a cauzat probleme semnificative pe piața internă a combustibililor din Rusia. Potrivit experților, Rusia a pierdut până la 15% din capacitatea sa de rafinare a petrolului.

Pe 22 martie, publicația Financial Times, citând propriile surse, a scris că Statele Unite sunt nemulțumite de loviturile Ucrainei asupra rafinăriilor rusești și că conducerea Serviciului de Securitate al Ucrainei și a Direcției Principale de Informații au fost informate despre acest lucru.

În declarațiile publice, SUA au fost mai diplomatice. În special, șeful Departamentului de Stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că America "nu sprijină" atacurilor asupra rafinăriilor și "nu este implicată" în pregătirea lor.

În Europa și chiar în Statele Unite, administrația Biden a fost criticată pentru această poziție.

Lui Zelenski nu-i convine poziția SUA

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a avut o întâlnire confidențială cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Conferința de Securitate de la München din februarie 2024 și a cerut Kievului să se abțină de la atacarea rafinăriilor rusești, informează Washington Post, care citează surse informate din administrația americană.

Oficialii de la Casa Albă consideră că loviturile asupra rafinăriilor rusești ar putea duce la o creștere a prețurilor globale la energie și ar putea determina acțiuni mai agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit surselor publicației, cererea lui Harris l-a "iritat" pe Zelensky și echipa sa. Zelensky a respins recomandarea, nesigur dacă aceasta reflectă poziția de consens a administrației Biden, au spus sursele citate (subiectul pe larg, aici).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.