Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ruptură majoră între SUA și Zelenski dezvăluită de WP: președintele ucrainean e 'iritat' de pretențiile americanilor și refuză recomandările lor

Getty Images
zelenski biden

Ruptură majoră între SUA și Zelenski dezvăluită de WP: președintele ucrainean e 'iritat' de pretențiile americanilor și refuză recomandările lor

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a avut o întâlnire confidențială cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Conferința de Securitate de la München din februarie 2024 și a cerut Kievului să se abțină de la atacarea rafinăriilor rusești, informează Washington Post, care citează surse informate din administrația americană.

Oficialii de la Casa Albă consideră că loviturile asupra rafinăriilor rusești ar putea duce la o creștere a prețurilor globale la energie și ar putea determina acțiuni mai agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit surselor publicației, cererea lui Harris l-a "iritat" pe Zelensky și echipa sa. Zelensky a respins recomandarea, nesigur dacă aceasta reflectă poziția de consens a administrației Biden, au spus sursele citate.

În săptămânile care au urmat, Washingtonul a reiterat acest avertisment în numeroase conversații cu Kievul. În special, acest lucru a fost declarat de reprezentanți de rang înalt ai Pentagonului și ai serviciilor de informații americane, precum și de consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, care a vizitat Kievul în martie, scrie WP.

Cu toate acestea, în loc să accepte cererile SUA, Ucraina și-a dublat strategia, lovind o serie de facilități rusești, inclusiv un atac din 2 aprilie asupra celei de-a treia rafinării ca mărime a Rusiei.

Incidentele au exacerbat tensiunile, în timp ce Kievul așteaptă să afle dacă Congresul va adopta un pachet de ajutoare de 60 de miliarde de dolari, care a fost întârziat de mult timp, în timp ce forțele ruse străpung pozițiile ucrainene peste linia frontului. Atacurile ucrainene de lungă durată, care au lovit peste o duzină de rafinării din ianuarie și au perturbat cel puțin 10% din capacitatea rafinăriei de petrol rusești, au loc în timp ce președintele Biden își intensifică campania de realegere și prețul petrolului la nivel mondial ating un maxim de șase luni.

Context

De la începutul anului 2024, dronele ucrainene au lansat peste 10 atacuri asupra rafinăriilor și instalațiilor de stocare a petrolului din Rusia. Potrivit estimărilor Reuters, cel puțin șapte rafinării rusești au închis capacitatea de rafinare a petrolului din cauza atacurilor cu drone ucrainene în primul trimestru al anului 2024.

La sfârșitul lunii martie, Zelensky a declarat că Statele Unite nu sprijină atacurile ucrainene cu drone asupra infrastructurii energetice rusești. Potrivit acestuia, reacția SUA la acest lucru "nu a fost pozitivă". Ulterior, el a menționat că partenerii occidentali ar trebui să sprijine astfel de lovituri asupra infrastructurii rusești ca răspuns la bombardarea teritoriilor ucrainene.

Atacurile rusești

Forțele ruse au crescut intensitatea atacurilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în ultimele săptămâni (pe larg despre ultimele atacuri, aici). Vladimir Putin a numit aceste lovituri un răspuns la bombardarea instalațiilor energetice rusești, precum și o parte a procesului de "demilitarizare" a Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.