Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Purtătorul de cuvânt al BNR, anunţ important pentru români: Cât mai cresc ratele și cât va ajunge IRCC la final de an

bursa.ro
Dan Suciu

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat sâmbătă, la Antena3, cu cât ar putea să crească ratele în perioada următoare și dacă să ne așteptăm la noi creșteri ale dobânzii-cheie.

"Creșterea dobânzii-cheie cu 0 75 % a fost cumva pusă în preț înainte, de către bănci, atunci când au codat ROBOR-ul.

Mai mult decât atât, ele au considerat că Banca Centrală va crește dobânda-cheie cu un punct. Părea la un moment dat că e nevoie de un punct procentual de creștere, de vreme ce inflația ar fi continuat să crească, dar estimarea BNR este că suntem pe un platou de inflație. Undeva în jurul acestei valori de 15 % va evolua inflația o perioadă de timp. Şi ultimele date de inflație, confirmă că suntem pe acest platou.", a spus Dan Suciu invitat în studioul Income Magazine.

"În ceea ce privește ratele, această majorare de dobândă de săptămâna trecută a fost pusă deja în preț. De altfel, am văzut că ROBOR n-a mai crescut tocmai pentru că a văzut decizia băncii de politică monetară.

Băncile au văzut decizia de politică monetară și, în consecință, au chiar scăzut ROBOR-ul, de vreme ce ROBOR-ul la 3 luni - pentru că aicea e discuția, nu la celelalte scadențe, pentru că, în mare, parte dintre ele sunt bine cotate - a scăzut sub pragul de 8 %, tocmai pentru că am avut această decizie de politică monetară și această prognoză de inflație.", a mai precizat Dan Suciu.

"Trebuie să legăm întotdeauna dobânda de inflație. De fapt, într-o lume normală, dacă putem spune așa, dobânzile ar trebui să fie peste inflație. Sigur că nu putem obține acest lucru de azi pe mâine pentru că avem aceste disfuncționalități, dar asta este direcția - să ajungem la un moment dat ca inflație să scadă, iar dobânda să crească peste inflație, așa încât cei care economisesc să fie bonificați, premiați cu o dobândă pozitivă și nu penalizați.

Pentru că în acest moment, vrând, nevrând, chiar dacă au crescut foarte mult dobânzile la depozite în ultima perioadă, de la 1 la 6 %, ceea ce e mult, tot nu e suficient.", spune purtătorul de cuvânt al BNR.

În ciuda inflaţiei şi creşterii dobânzilor, românii nu au încetinit ritmul împrumuturilor de la bănci, a mai spus Dan Suciu.

"Poate că în aceast în trimestrul al treilea ne așteptăm să coboare acest ritm, pentru că într-adevăr au fost creșteri semnificative de dobândă, dar în trimestrul doi unde avem datele bine conturate, nu, n-am avut o scădere a ritmului de creditare. Dimpotrivă, a fost un ritm foarte crescut de creditare, semn că oamenii consideră că pot duce aceste dobânzi mai departe.

Sigur, ei s-au împrumutat pe IRCC, nu pe ROBOR, care are alte componente și este mult mai scăzut și în consecință, rata a fost la debutul perioadei de plată ceva mai scăzută.

Dar cred că mesajul și al dumneavoastră, și al nostru, și al băncilor a fost unul clar: și IRCC-ul va crește, că n-are cum să rămână aici.

Știm datele pentru trimestrul următor - 4 și ceva la sută, urmează să crească și peste această cifră.

Încă n-avem toate datele, dar cred la final de an, IRCC-ul va fi de peste 5 %.", a conchis purtătorul de cuvânt al BNR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.